Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Brytyjski cydr - metoda produkcji. http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=465 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Marek [ 28 cze 2013, o 14:45 ] |
Tytuł: | Brytyjski cydr - metoda produkcji. |
W jednym z programów dokumentalnych pokazano cykl produkcyjny cydru firmy Westons ( największy producent na wyspach, tradycja od XIX w.). Na cydr przeznacza się tam połowę produkcji jabłek . Po myciu i zmieleniu owoców tłoczy się sok ( wydajność 80 %). dodaje glukozę, kwas mlekowy i drożdże, potem fermentacja i dojrzewanie w wielkich zbiornikach dębowych bez dostępu powietrza przez 8 miesięcy - wyglądały na bardzo stare, więc o nutach dębowych chyba być nie może ![]() Potem filtracja i rozlew do butelek i kegów. |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |