Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
pomoc z winem http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=718 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | kolo84 [ 2 kwi 2017, o 20:32 ] |
Tytuł: | pomoc z winem |
Witam jestem tu nowy i z winami od nie dawna sie bawię. Mam pewien problem dostałem 5 litrów soku z brzozy chce przy użyciu soku zrobić wino ale czytałem ze z samego soku wino jest nijakie i szukam pomocy jak wykorzystać ten sok by wyszedł trunek. Moje kolejne pytanie od jakiej wartości na cukromierzu startować z nastawem? A kolejne pytanie czy byłby ktos chętny by popisać meilowo ze mną lub telefoniczne bym swa przygodę z winiarstwem rozwijać bo po wyrobie 3 win bardzo mu sie to spodobało. |
Autor: | Damian [ 4 kwi 2017, o 20:21 ] |
Tytuł: | Re: pomoc z winem |
Witaj, oskoła może być baza pod wina białe, tylko teraz nie sezon na owoce, może spróbuj z winem z kwiatów Hibiskusa viewtopic.php?f=9&t=226 tu masz przepis. Co do kontaktów to polecam pisanie na Forum oraz (jeśli jesteś z Łodzi lub okolic) udział w spotkaniach na Zlotach winiarzy Łódzkich (informacje dostępne również na Forum) lub na szkoleniach w Browinie. |
Autor: | kolo84 [ 4 kwi 2017, o 23:27 ] |
Tytuł: | Re: pomoc z winem |
Myślałem o zrobieniu wina z rodzynków i wykorzystać wode z brzozy do tego. Jak ktos ma jakiś pomysł to wysłucham chodzi mi o cos by wykorzystać ten sok 5 litrów mam |
Autor: | Damian [ 5 kwi 2017, o 18:17 ] |
Tytuł: | Re: pomoc z winem |
Możesz zrobić rodzynkowe, ale jest kłopotliwe i kosztowne, naprawdę polecam Hibiskusa. ![]() |
Autor: | kolo84 [ 6 kwi 2017, o 07:24 ] |
Tytuł: | Re: pomoc z winem |
A co powiecie by wykorzystać sok brzozowy w winie z ryżu? Bo co do hibiskusa to zrobię według twego przepisu gdyż jestem ciekaw jakie jest naturalnie a później będę dodawał inne składniki a na wino z ryżu natknąłem sie http://polki.pl/przepisy/kuchnie-swiata ... tykul.html według mnie tani i szybki a wode wymienić z sokiem brzozowym. A tak w ogóle jaki wskaźnik blg na starcie będzie dobry |
Autor: | Damian [ 9 kwi 2017, o 22:03 ] |
Tytuł: | Re: pomoc z winem |
piłem kilka razy wina ryżowe, bywały całkiem dobre i nico gorsze, sam nie robiłem wina czysto ryżowego więc nie będę się wypowiadał na temat wskazanego przepisu. Jednakże wg mnie wina powinny być robione przede wszystkim z owoców w drugiej kolejności z kwiatów a na końcu z zbóż i warzyw, ale to tylko osobiste spojrzenie. |
Autor: | Waldek [ 23 kwi 2017, o 15:07 ] |
Tytuł: | Re: pomoc z winem |
Damian napisał(a): to tylko osobiste spojrzenie. I wcale nie odosobnione. Robiłem i piłem kilka innych. Tylko wermuty z przepisów na ryżowym potrafią się obronić. Ryż i inne zboża nie fermentują (niesłodowane), nie biorą udziału w wytwarzaniu wina. Czy woda po moczeniu ryżu ma dobry smak? Bo tyle z ryżu zostanie. Reszta to smak i aromat dodatków, a że ich dużo niema, to i wino cienkie wychodzi. O tej porze roku cienko z surowcem na wino, więc też polecę hibiskusa. I tu jedna uwaga, nie zostawiaj kwiatów na czas fermentacji. Kwiat zaparz (nie gotuj) ok 10 minut i po odsączeniu wywal. Nie sknerz, nie parz kilka razy. Hibiskus jest bardzo tani i lepiej wziąć więcej kwiatu zamiast kombinować. Sknerstwo kończy się kiepskim, ziemistym posmakiem w winie. Oskołą rozcieńcz spirytus i zalej kwiat jaśminu. Będzie ciekawa nalewka. Jeszcze nikt nie rozpoznał z czego ją zrobiłem. |
Autor: | Damian [ 23 kwi 2017, o 20:37 ] |
Tytuł: | Re: pomoc z winem |
Ooooo dobrze kolega prawi! ![]() ![]() ![]() |
Autor: | kolo84 [ 24 kwi 2017, o 18:28 ] |
Tytuł: | Re: pomoc z winem |
Panowie Dziękuję za pomoc i za wypowiedzi ze względu iż minęło sporo czasu nastawiłem swój pomysl na ryżowe z sokiem brzozowym. A na wino z hibiskusa też sie szykuje zamówiłem na allegro kwiaty ale kolego obecnie nastawił mnie by spróbować zrobić wino z sosny pil kilka razy i mówił ze fajne i podobno lecznicze a ze mam za płotem młody las sosnowy chce w maju nastawić. A gdy kupie balon nowy jakiś maly nastawie z hibiskusa. Obecnie w swojej kolekcji mam winogronowe i z wody bananowej. Szykuje sie ryżowe na soku z brzozy oraz z soku z wiśni cukierni. A następne z sosny i hibiskusa. |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |