Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Amber Pszeniczny http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=40&t=194 |
Strona 1 z 2 |
Autor: | Łukasz [ 6 paź 2010, o 21:43 ] |
Tytuł: | Amber Pszeniczny |
Ostatnio uwarzyłem takie cudo (podobnie jak u Galadhena przepis autorski): Słód Pilzneński 1 kg Słód Pszeniczny jasny 1 kg Słód Pszeniczny ciemny 1 kg Słód Caraamber 124 g Słód Caraaroma 124 g Chmiele aromatyczne 26g - Lubelski 10 g - Cascade 10 g - Spalt Select 10 g - Perle 6 g Drożdże Weihenstephan Wheat Ponieważ nie mam jeszcze kadzi filtracyjnej i przy filtrowaniu i wysładzaniu miałem sporo zachodu i kłopotu, to były również pewne straty i wyszło ok 10 litrów piwa o ekstrakcie 13 blg Na razie jeszcze fermentuje ale z tego co już widać to kolor ma bursztynowy z czerwonawym odcieniem, zapach słodowo-chlebowy z delikatnym aromatem chmielu... |
Autor: | kolman [ 6 paź 2010, o 23:58 ] |
Tytuł: | Re: Amber Pszeniczny |
Brzmi pysznie:) Przy okazji zapytam: skąd bierzesz drożdże i jak je dobierać? |
Autor: | Łukasz [ 7 paź 2010, o 13:40 ] |
Tytuł: | Re: Amber Pszeniczny |
Te konkretne mam ze sklepu http://www.piwodziej.pl - dołożyli mi w prezencie przy jakimś zamówieniu jako reklamę produktu i tak sobie leżały w lodóweczce... One są akurat w porównaniu z aktywnymi drogie, ale jakby co to podjedź do mnie to Ci zbiorę ich trochę i sobie namnożysz (można w ten sposób wykorzystać drożdże nawet na 8 warek) P.S. Generalnie drożdże dobiera się w zależności od tego jakie chcesz zrobic piwo - dzielą się głównie na drożdże górnej i dolnej fermentacji, a w tym podziale na bardziej szczegółowe podziały... Te są akurat do piw pszenicznych i są to drożdże używane w większości niemieckich browarów... |
Autor: | Łukasz [ 9 paź 2010, o 10:57 ] |
Tytuł: | Re: Amber Pszeniczny |
Fermentacja burzliwa ustała i wczoraj (po 3 dniach od jej początku) zmierzyłem blg i wynosił 5 - dzisiaj zlewam na cichą, a za tydzień zabutelkuję... Zapach kapitalny, smak delikatny, ale w sumie to jeszcze młode piwo (tzw zielone) więc się na pewno zmieni... Zobaczymy za miesiąc cóż z tego będzie ![]() |
Autor: | Geronimo [ 9 paź 2010, o 14:53 ] |
Tytuł: | Re: Amber Pszeniczny |
Łukasz - dasz spróbować? A jak sterylizujesz butelki? pozdrawiam D. |
Autor: | Łukasz [ 9 paź 2010, o 17:32 ] |
Tytuł: | Re: Amber Pszeniczny |
Wezmę na zlot ![]() |
Autor: | kolman [ 4 lis 2010, o 17:36 ] |
Tytuł: | Re: Amber Pszeniczny |
Łukasz, dzięki za drożdże. Nastawiłem w ostatni weekend pszeniczne (wysłodziłem ok. 10l do 15blg, to chyba niezły wynik jak na domowe warunki?), fermentacja ruszyła z kopyta. Mam tylko wątpliwości jak długo można trzymać piwo po fermentacji nad osadem? |
Autor: | Łukasz [ 4 lis 2010, o 19:56 ] |
Tytuł: | Re: Amber Pszeniczny |
Zlej jak się tylko skończy - u mnie szybko poszło, i jak chcesz to potrzymaj troszkę (ok tygodnia) na cichej, ale nie jest to konieczne (najwyżej będzie nieco mętne) i butelkujesz... |
Autor: | Galadhen [ 11 gru 2010, o 15:41 ] |
Tytuł: | Re: Amber Pszeniczny |
Kolman, trzyma się około 5 dni, w zależności od tempa fermentacji i często też mówi się o spadku blg do 5. Ja trzymam nie dłuzej niż 7 dni, potem cicha od 10 do 14 dni. |
Autor: | kolman [ 12 gru 2010, o 20:25 ] |
Tytuł: | Re: Amber Pszeniczny |
Trzymałem wtedy około 10 dni. Cóż, nie było innego wyboru. Myślę, że wielkiej zbrodni nie popełniłem;) |
Strona 1 z 2 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |