Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Kryteria oceny piwa. http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=40&t=253 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Marek [ 16 mar 2011, o 14:28 ] |
Tytuł: | Kryteria oceny piwa. |
W znanym programie dokumentalnym, w serii Megafabryki jeden z odcinków poświęcony jest wielkiej wytwórni Heinekena. W laboratorium jakości kilku degustatorów ocenia każdą partię piwa według następujących kryteriów: ESTERY - estrowość, aromaty owocowe i inne HOPPY - chmielowość SULPHURY - siarkowość AGED - dojrzałość SOUR - kwasowość SWEET - słodycz Arkusz ocen przy każdym z tych kryteriów ma poziomą kreskę z maksymalnym poziomem z prawej strony. Jak było widać, degustator stawia znak ( kreskę pionową) w wybranym przez siebie miejscu. Wygląda na to, że skala jest ciągła i nie ma na niej podziałki. Prawdopodobnie arkusze są skanowane i każdemu kryterium przypisywana jest wtedy wartość liczbowa. Może warto byłoby z podobnego arkusza skorzystać przy okazji degustacji i jakiegoś naszego konkursu piw ? Obejrzyjcie ten program, bo warto. Oczywiście o metodzie High Gravity nie wspomnieli ani słowa ![]() |
Autor: | Łukasz [ 16 mar 2011, o 22:22 ] |
Tytuł: | Re: Kryteria oceny piwa. |
Jestem za... Ciągła kreska daje możliwośc bardziej "obiektywnej" oceny, a nie stoi nic na przeszkodzie coby przyłożyc później wyskalowaną drugą kreske np linijkę (skaner nie jest wtedy potrzebny) i określic ocenę w liczbach/procentach/punktach/i w czym dusza tylko zapragnie... |
Autor: | voy [ 16 mar 2011, o 22:37 ] |
Tytuł: | Re: Kryteria oceny piwa. |
Myślę,że ocena może tu zależeć od grubości długopisu czy flamastra jurora. Czy nie lepiej zastąpić to liczbową oceną np z dokładnością do 0,01 czy 0.001. Bardziej prosta metoda obliczania wyników i mniejsza możliwość popełnienia błędu przez jurora. |
Autor: | Łukasz [ 17 mar 2011, o 00:51 ] |
Tytuł: | Re: Kryteria oceny piwa. |
A jak piw będzie dużo i będą mocne to juror może nie trafic w odpowiednią liczbę, a grubym mazaczkiem trafi z dokładnością do ... - to już zależy od grubości... P. S. Voy'u wszystkiego najlepszego ![]() |
Autor: | voy [ 18 mar 2011, o 15:56 ] |
Tytuł: | Re: Kryteria oceny piwa. |
Odnoszę wrażenie,że Markowi chodziło o kryteria oceny piwa,a nie sam sposób wyrażenia tej oceny.Myślę,że jest to ciekawy sposób oceny parametrów piwa.Oczywiście mówię to z punktu widzenia konsumenta. |
Autor: | Galadhen [ 25 mar 2011, o 19:26 ] |
Tytuł: | Re: Kryteria oceny piwa. |
Ja bym się jednak trzymał wersji, w której ocenia się piwa jednego gatunku. Nijak nie można porównać ze sobą aromatu chmielowego w IPA i w stoucie. To tak jakbyśmy porównywali barwę wina czerwonego i białego. W programie Browar Tour na Discovery, pracownicy browaru Dogfish Head także testują piwa, tylko że w obrębie danego gatunku. Pozwala im to na zachowanie jednakowego poziomu danego piwa. Polecam wszystkim program, ponieważ pokazuje nietypowe podejście do piwa:) |
Autor: | Łukasz [ 26 mar 2011, o 00:19 ] |
Tytuł: | Re: Kryteria oceny piwa. |
Galadhen napisał(a): Ja bym się jednak trzymał wersji, w której ocenia się piwa jednego gatunku. Nijak nie można porównać ze sobą aromatu chmielowego w IPA i w stoucie. To tak jakbyśmy porównywali barwę wina czerwonego i białego. W programie Browar Tour na Discovery, pracownicy browaru Dogfish Head także testują piwa, tylko że w obrębie danego gatunku. Pozwala im to na zachowanie jednakowego poziomu danego piwa. Polecam wszystkim program, ponieważ pokazuje nietypowe podejście do piwa:) Tu się zgadzam, że jak oceniac piwa to tylko w obrębie gatunku, a nawet podgatunku (stout, stout imperialny, stout owsiany owsiany, oisters stout, chocolate stout, sweet milk stout - to całkiem inne piwa tak jak porter i porter bałtycki) |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |