Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Coopers, nie bangla http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=40&t=306 |
Strona 1 z 2 |
Autor: | Pysio [ 11 paź 2011, o 10:57 ] |
Tytuł: | Coopers, nie bangla |
Witajcie. Wstawiłem wczoraj brzeczkę na piwo ( Pilsner). Zrobiłem ok 18 litrów, ale niestety fermentacja nie jest zbyt szybka... Opiszę krok po kroku co i jak robiłem. 1 kg cukru wymieszany z 2l. gotowanej wody oraz koncentrat - to wszystko dobrze wymieszałem. Po wystygnięciu brzeczki do 27*C, wlałem całość do fermentatora dolewając tym samym 15l. wody mineralnej oczywiście niegazowanej o temp. pokojowej. Wymieszałem jeszcze raz całość dosypałem drożdże dołączone do opakowania i zamieszałem jeszcze raz. Postawiłem w pomieszczeniu gosp. w domu. Zauważyłem jednak, że temp. waha się między 20 a 21*C więc przeniosłem całość do swojego pokoju gdzie temp. była ok 26*C, teraz 22*C. Niestety fermentuje bardzo wolno a nawet prawie wcale. Dopiero gdy nacisnąłem wieczko, zaczęło coś lecieć z rurki fermentacyjnej (poczułem drożdże) - tak to cały dzień wczorajszy i poranek dzisiejszy - cisza. Mam nadzieję, że nic nie spitoliłem i łudzę się, że przez to, iż zamiast nastawiać na 23l nastawiłem na 18l - gazy muszą wypełnić większą powierzchnię wiadra. Ale spodziewałem się, że rano będzie lepiej... |
Autor: | Krzysztof [ 11 paź 2011, o 14:07 ] |
Tytuł: | Re: Coopers, nie bangla |
Na podstawie twojego opisu, podejrzewam nieszczelność pomiędzy pokrywą a pojemnikiem. Powinno wszystko być OK. |
Autor: | Pysio [ 11 paź 2011, o 14:55 ] |
Tytuł: | Re: Coopers, nie bangla |
Zakleiłem taśmą klejącą, ale chyba muszę użyć czegoś innego. Podejrzewam też nieszczelność między dziurą a uszczelką w deklu. |
Autor: | Damian [ 11 paź 2011, o 15:00 ] |
Tytuł: | Re: Coopers, nie bangla |
Zalej parafiną ze świeczki. Najważniejsze to czy szumi w środku. |
Autor: | Pysio [ 11 paź 2011, o 15:33 ] |
Tytuł: | Re: Coopers, nie bangla |
Otworzyłem wieko - piana jest, wygląda jakby powoli "bulgotało". No i czuć taki intensywny zapach lekko drażniący. Z tą parafiną to mówisz aby zalać uszczelkę przy dziurze i rurkę z uszczelką ? |
Autor: | Łukasz [ 11 paź 2011, o 15:52 ] |
Tytuł: | Re: Coopers, nie bangla |
Spokojnie, wygląda na to, że fermentuje... Na drugi raz drożdże uwodnij zanim dodasz - w Twoim przypadku raczej nie miało to znaczenia, ale wydaje mi się, że przy bardziej gęstych nastawach mogą miec problemy takie wprost wsypane... |
Autor: | Pysio [ 11 paź 2011, o 15:55 ] |
Tytuł: | Re: Coopers, nie bangla |
Stosowałem się do zaleceń z instrukcji. Dodatkowo zakleiłem całość lepszą taśmą, a uszczelkę potraktowałem parafiną. Widać rezultat - powoli robi się ciśnienie ![]() Dzięki serdeczne. EDIT: Poszły pierwsze bąble ![]() |
Autor: | Geronimo [ 14 paź 2011, o 10:56 ] |
Tytuł: | Re: Coopers, nie bangla |
Pysio- jeśli temp. w miejscu fermentacji wynosi ok. 22 st. (jak pisałeś) to zgodnie z instrukcją po tygodniu będziesz mógł przystąpić do zlewania i refermentacji w butelkach. Będą Ci oczywiście potrzebne butelki ,kapsle,kapslownica( niezła Greta) i miarka( trójramienna) do odmierzania ilości cukru bądź glukozy sypanej ( ja radzę sypać) bezpośrednio do butelek i wężyk do zlewania ( chyba że masz fermentator z kranikiem (wygodniej). Dobrze byłoby mieć balingomierz który to winiarzowi i piwowarowi jest niezbędny ![]() Pozdrawiam D.G. |
Autor: | Pysio [ 15 paź 2011, o 11:30 ] |
Tytuł: | Re: Coopers, nie bangla |
Na instrukcji napisane było, że 4-6 dni aż ustanie bąblowanie w rurce fermentacyjnej. Niestety nie widzę aby zamierzało to ustać, choć się zwolniło trochę. średnio bąbel na 50sek. Czy przelewać do butelek czy poczekać jeszcze trochę ? W poniedziałek wieczorem nastawiłęm całość ![]() |
Autor: | Łukasz [ 15 paź 2011, o 11:53 ] |
Tytuł: | Re: Coopers, nie bangla |
Nie ciągnij równolegle dwóch wątków... Odpisame Ci w tym drugim... |
Strona 1 z 2 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |