DERENIÓWKA -1 kg owoców ( przemrożone) -3-4 łyżki suszonych czarnych jagód -0,8 kg cukru -1 l. spirytus 70%
Umyte owoce zalac w słoju spirytusem. Słój zamknąc i postawic w cieple na miesiąc, co 2-3 dni wstrząsając. Zlac spirytus i postawic w chłodnym ciemnym pomieszczeniu a owoce w słoju zasypac cukrem. Znów postawic w ciepłym miejscu, co kilka dni wstrząsając, aż cały cukier się rozpuści (ok. miesiąca). Zlac syrop i zmieszac z uzyskanym wcześniej nalewem. Zostawic na tydzień do sklarowania. Ściągnąc wężykiem sklarowany płyn a osad przefiltrowac i dodac do nalewki. Rozlac do butelek i postawic na rok w piwnicy
Atak wygląd po klarowaniu
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|