Chciałbym podzielić się także swoim przepisem. Robiłem wielokrotnie cytrynówkę i uważam, że smakuje świetnie.
1l spirytusu
1l wody (najlepiej jakaś źródlana lub chociaż przegotowana ale chłodna)
9-10 cytryn
0,5 kg cukru
Jako, że lubię słodką cytrynówkę z lekkimi "fusami" to dodaję sporo cukru.
Cytryny obieram ze skórki (także tej białej), kroję w kostkę a następnie w misce wyciągam wszelkie możliwe pestki, które niestety nadają gorzkawy smak. Następnie w misce wyciskam cytryny (jako, że jest ich zazwyczaj sporo to używam do tego takiego przyrządu do rozbijania ziemniaków

) Całość codziennie starannie mieszamy (najlepiej 3 lub więcej razy dziennie). Po tygodniu odcedzamy od dużych kawałków i cieszymy się pysznym trunkiem.
Na pewnym spotkaniu 5-6 osobowym nawet nie wiem kiedy ale zniknęło 5l.