Ostatnia wizyta: Teraz jest 29 mar 2024, o 00:45


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Mordwin z derenia.
PostNapisane: 3 sty 2011, o 14:33 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 513
Pod koniec sierpnia nastawiłem mordwin ( w wersji cytrynowej zwany nie wiadomo dlaczego nalewką farmaceutów) według receptury następującej:

3 litry derenia ( ciężar właściwy ok. 0,7 kg/l)
2 litry mleka 3,2 %
1 kg cukru ( można później bardziej dosłodzić, ale nie chciałem przesadzać)
2 litry spirytusu 95 %

Przyszła teraz pora na odcedzenie i zastosowałem taką metodę (skuteczną również w przypadku innych mordwinów) :
1. odcedzanie w pielusze tetrowej (musi być ona zawieszona, a nie położona np. na sicie, bo płyn szybciej obcieka - zdj.1). Pozostałości w postaci serka ( zdj.2) są dość suche.
2. filtrowanie przez b. gęste sito
3. sedymentacja grawitacyjna ( na zdj.3 po 3 dniach, gąsior 5 l )
4. za kilka dni pozostały osad przefiltruję przez płótno


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mordwin z derenia.
PostNapisane: 3 sty 2011, o 20:54 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
A ja do tej pory myślałem, że Mordwin to mieszkaniec Republiki Mordowia;)

Wiek żywi, wiek uczis'... ;)

Wygląda smakowicie. Choć na razie nie potrafię sobie wyobrazić smaku spirytusu i mleka.

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mordwin z derenia.
PostNapisane: 3 sty 2011, o 22:06 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Oj smakowicie wygląda, ja robiłem nalewkę "farmaceutów" klasyczną i była bardzo dobra, ciekawe jak też smakuje specjał Marka, może przyniesiesz na najbliższy Zlot małą próbkę.

Co do nazwy "mordwin" to po rozebraniu jej na części jest dość zabawna, zwłaszcza dla winiarza ;) :D


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mordwin z derenia.
PostNapisane: 3 sty 2011, o 22:29 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
kolman napisał(a):
[...]Choć na razie nie potrafię sobie wyobrazić smaku spirytusu i mleka.


Szkoda - bo to dobre połączenie...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mordwin z derenia.
PostNapisane: 26 mar 2011, o 13:05 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 11:44
Posty: 252
Czy istnieją jakieś doniesienia o innych trunkach tego typu, z innych owoców?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mordwin z derenia.
PostNapisane: 26 mar 2011, o 16:36 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
No jak to, cały wątek na forum swimp'u jest poświęcony tego typu nalewkom.

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mordwin z derenia.
PostNapisane: 26 mar 2011, o 20:39 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 11:44
Posty: 252
Wstyd (albo i nie) przyznać się, że prawie zapomniałem adresu do forum swimp...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mordwin z derenia.
PostNapisane: 30 mar 2011, o 22:15 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 3 lis 2010, o 22:22
Posty: 11
Lokalizacja: Brzeziny
Oprócz wariacjo owocowo-mlecznych istnieją również owocowo-śmietanowe.
Osobiście polecam:
czerwona porzeczka z mlekiem
truskawka ze śmietaną
kawa ze śmietaną :)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mordwin z derenia.
PostNapisane: 31 mar 2011, o 16:04 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 11:44
Posty: 252
To poprosimy przepisy... :D


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Mordwin z derenia.
PostNapisane: 11 kwi 2011, o 18:05 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 3 lis 2010, o 22:22
Posty: 11
Lokalizacja: Brzeziny
Galadhen napisał(a):
To poprosimy przepisy... :D


Proszę bardzo ;)
Moja pamięć zewnętrzna w postaci zeszytu mówi:

Czerwona porzeczka z mlekiem
0,5 kg porzeczek
1/2 litra mleka 3,2%
1 szklanka cukru
1/2 litra spirytusu 96%
sok z jednej cytryny
Wszytko razem wymieszać. Trzymałam nastaw 6 tygodni. Wyszło mi 0,9l klarownej nalewki.

Kawa ze śmietaną
100 ziaren kawy
150 gram cukru
5 cm wanilii :D
15 ziaren kardamonu
400 ml śmietany kremówki (30%) (z Biedronki :D)
400 ml alkoholu 80%
Nastaw trzymałam około miesiąca. Nalewka ma stosunkowo małą wydajność jeśli chodzi o ilość. Zabutelkowałam 350-400 ml klarownej nalewki.

Co do truskawki ze śmietaną - mam tu dość specyficzny zapis :D. Cytuję: "Przepis wyjściowy Plecionki, ilość płynów w stosunku do truskawek zmniejszona o 1/2". :D


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.031s | 16 Queries | GZIP : Off ]