Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Mordwin z derenia. http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=41&t=225 |
Strona 2 z 2 |
Autor: | Mysza z Łodzi [ 4 maja 2011, o 19:31 ] |
Tytuł: | Re: Mordwin z derenia. |
Ja zrobiłam wersję klasyczną, czyli z cytryną oraz drugą z pomarańczą. Według mnie cytryna lepsza. Muszę spróbować jak wyjdzie z dereniem. Wygląda ładnie. |
Autor: | jana [ 3 cze 2012, o 22:07 ] |
Tytuł: | Re: Mordwin z derenia. |
Witaj Marek. Bardzo mnie zainteresował Twój temat "Mordwinów". Dlatego mam do Ciebie dwa pyta: 1. Jak długo trwała maceracja nastawu, piszesz, że nastaw zrobiłeś pod koniec sierpnia, a wpis jest ze stycznia 2011 r. Czy w takim razie tak długo trwała maceracja nastawu, czy tylko ja źle to skojarzyłem. 2. Jakie owoce poza cytryną, dereniem i porzeczką można użyć do wykonania "Mordwina" Pozdrawiam, jana. |
Autor: | Marek [ 5 cze 2012, o 14:35 ] |
Tytuł: | Re: Mordwin z derenia. |
jana, ad.1 Czas maceracji w przypadku mordwinów nie jest krytyczny i może trwać od 1 do 3 miesięcy. ad.2 Generalnie najlepsze rezultaty dają owoce dość kwaśne: cytrusy ( oprócz cytryn: limonki, kwaśne pomarańcze, pomelo etc.), porzeczki ( czerwone i szczególnie czarne !), jeżyny, wiśnie itd. |
Strona 2 z 2 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |