Ostatnia wizyta: Teraz jest 27 kwi 2024, o 19:27


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Fotorelacja:Nalewka Marco Polo
PostNapisane: 12 lis 2009, o 00:49 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 23:28
Posty: 97
Lokalizacja: Brzeziny
Do przygotowania nalewki będą nam potrzebne:

Marco Polo
*500ml spirytusu 95%
*500ml wody
*571g cukru
*14,2g kwiatu hibiskusa
*4 g anyżu gwiazdkowego
*2g wanilii


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Pozdrawiam Adam!


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Fotorelacja:Nalewka Marco Polo
PostNapisane: 12 lis 2009, o 00:52 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 23:28
Posty: 97
Lokalizacja: Brzeziny
Odmierzamy dokładnie hibiskus,anyż oraz wanilię.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Pozdrawiam Adam!


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Fotorelacja:Nalewka Marco Polo
PostNapisane: 12 lis 2009, o 00:55 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 23:28
Posty: 97
Lokalizacja: Brzeziny
Wszystko ląduje do słoja i zostaje zalane spirytusem.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Pozdrawiam Adam!


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Fotorelacja:Nalewka Marco Polo
PostNapisane: 12 lis 2009, o 01:00 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 23:28
Posty: 97
Lokalizacja: Brzeziny
Sporządzamy syrop z wody i cukru.
Gotowy syrop stawiamy na balkonie lub w innym miejscu żeby przestygnął.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Pozdrawiam Adam!


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Fotorelacja:Nalewka Marco Polo
PostNapisane: 12 lis 2009, o 01:02 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 23:28
Posty: 97
Lokalizacja: Brzeziny
Chłodnym syropem zalewamy spirytus i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 15 dni.
Po tym czasie nalewkę filtrujemy i butelkujemy.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Pozdrawiam Adam!


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Fotorelacja:Nalewka Marco Polo
PostNapisane: 12 lis 2009, o 01:06 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 23:28
Posty: 97
Lokalizacja: Brzeziny
Robiłem tą nalewkę wg tego przepisu w tamtym roku i muszę powiedzieć ze wychodzi bardzo fajna.
W tym roku macerowałem hibiskusa 15 dni w samym spirytusie a dopiero po przefiltrowaniu nalewki dodałem syropu cukrowego.Wydawało mi się że wyszła troszkę gorsza.Nie wiem czy moment dodania syropu cukrowego może mieć wpływ na smak.
Sugerował bym jeszcze dodanie skórki z 1 limonki.Poprawia smak i aromat.

_________________
Pozdrawiam Adam!


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.052s | 14 Queries | GZIP : Off ]