Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Fotorelacja:Nalewka Marco Polo http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=41&t=41 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | shaman [ 12 lis 2009, o 00:49 ] |
Tytuł: | Fotorelacja:Nalewka Marco Polo |
Do przygotowania nalewki będą nam potrzebne: Marco Polo *500ml spirytusu 95% *500ml wody *571g cukru *14,2g kwiatu hibiskusa *4 g anyżu gwiazdkowego *2g wanilii |
Autor: | shaman [ 12 lis 2009, o 00:52 ] |
Tytuł: | Re: Fotorelacja:Nalewka Marco Polo |
Odmierzamy dokładnie hibiskus,anyż oraz wanilię. |
Autor: | shaman [ 12 lis 2009, o 00:55 ] |
Tytuł: | Re: Fotorelacja:Nalewka Marco Polo |
Wszystko ląduje do słoja i zostaje zalane spirytusem. |
Autor: | shaman [ 12 lis 2009, o 01:00 ] |
Tytuł: | Re: Fotorelacja:Nalewka Marco Polo |
Sporządzamy syrop z wody i cukru. Gotowy syrop stawiamy na balkonie lub w innym miejscu żeby przestygnął. |
Autor: | shaman [ 12 lis 2009, o 01:02 ] |
Tytuł: | Re: Fotorelacja:Nalewka Marco Polo |
Chłodnym syropem zalewamy spirytus i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 15 dni. Po tym czasie nalewkę filtrujemy i butelkujemy. |
Autor: | shaman [ 12 lis 2009, o 01:06 ] |
Tytuł: | Re: Fotorelacja:Nalewka Marco Polo |
Robiłem tą nalewkę wg tego przepisu w tamtym roku i muszę powiedzieć ze wychodzi bardzo fajna. W tym roku macerowałem hibiskusa 15 dni w samym spirytusie a dopiero po przefiltrowaniu nalewki dodałem syropu cukrowego.Wydawało mi się że wyszła troszkę gorsza.Nie wiem czy moment dodania syropu cukrowego może mieć wpływ na smak. Sugerował bym jeszcze dodanie skórki z 1 limonki.Poprawia smak i aromat. |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |