Łódzki Klub Winiarzy
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/

Fotorelacja:Nalewka Marco Polo
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=41&t=41
Strona 1 z 1

Autor:  shaman [ 12 lis 2009, o 00:49 ]
Tytuł:  Fotorelacja:Nalewka Marco Polo

Do przygotowania nalewki będą nam potrzebne:

Marco Polo
*500ml spirytusu 95%
*500ml wody
*571g cukru
*14,2g kwiatu hibiskusa
*4 g anyżu gwiazdkowego
*2g wanilii

Autor:  shaman [ 12 lis 2009, o 00:52 ]
Tytuł:  Re: Fotorelacja:Nalewka Marco Polo

Odmierzamy dokładnie hibiskus,anyż oraz wanilię.

Autor:  shaman [ 12 lis 2009, o 00:55 ]
Tytuł:  Re: Fotorelacja:Nalewka Marco Polo

Wszystko ląduje do słoja i zostaje zalane spirytusem.

Autor:  shaman [ 12 lis 2009, o 01:00 ]
Tytuł:  Re: Fotorelacja:Nalewka Marco Polo

Sporządzamy syrop z wody i cukru.
Gotowy syrop stawiamy na balkonie lub w innym miejscu żeby przestygnął.

Autor:  shaman [ 12 lis 2009, o 01:02 ]
Tytuł:  Re: Fotorelacja:Nalewka Marco Polo

Chłodnym syropem zalewamy spirytus i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 15 dni.
Po tym czasie nalewkę filtrujemy i butelkujemy.

Autor:  shaman [ 12 lis 2009, o 01:06 ]
Tytuł:  Re: Fotorelacja:Nalewka Marco Polo

Robiłem tą nalewkę wg tego przepisu w tamtym roku i muszę powiedzieć ze wychodzi bardzo fajna.
W tym roku macerowałem hibiskusa 15 dni w samym spirytusie a dopiero po przefiltrowaniu nalewki dodałem syropu cukrowego.Wydawało mi się że wyszła troszkę gorsza.Nie wiem czy moment dodania syropu cukrowego może mieć wpływ na smak.
Sugerował bym jeszcze dodanie skórki z 1 limonki.Poprawia smak i aromat.

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/