Łódzki Klub Winiarzy
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/

Nalewka plebana
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=41&t=523
Strona 1 z 1

Autor:  voy [ 8 lut 2014, o 21:27 ]
Tytuł:  Nalewka plebana

Znalazłem w sieci przepis na nalewkę plebana, składniki, z których powstała dobrze rokowały więc postanowiłem ją nastawić.
Oto przepis:
sok z 12 cytryn, 1 litr spirytusu, 1 litr wódki (40%), 1 litr Tokaju, 1 litr miodu, kilka ziaren kardamonu.
Wszystkie składniki łączymy, mieszamy od czasu do czasu. Po 1-2 miesiącach zlewamy przez sito i leżakujemy przez 6 miesięcy. Polecam.

Autor:  sztender [ 9 lut 2014, o 17:00 ]
Tytuł:  Re: Nalewka plebana

Waldek ma zrobioną i chwali. Trzeba tylko na cytryny uważać. Potrafią być gorzkie same w sobie.

Autor:  voy [ 9 lut 2014, o 22:24 ]
Tytuł:  Re: Nalewka plebana

Też mam ten problem . Czy cytryna dojrzała jest bardziej kwaśna niż nie dojrzała?
Należy sprawdzić organoleptycznie.
Waldek chwali sam. Ja puściłem swoją "na salony"

Autor:  Marek [ 10 lut 2014, o 13:35 ]
Tytuł:  Re: Nalewka plebana

Czy to musi być wino mszalne z aprobatą eklezjastyczną ? :D

Autor:  voy [ 11 lut 2014, o 08:40 ]
Tytuł:  Re: Nalewka plebana

Wystarczy jak wino jest z akcyzą, dobre efekty daje poświęcenie kardamonu.
Inna nazwa tej nalewki to "proboszczówka".

Autor:  Waldek [ 14 lut 2014, o 11:27 ]
Tytuł:  Re: Nalewka plebana

voy napisał(a):
Waldek chwali sam. Ja puściłem swoją "na salony"
O tyle sam, że konsumenci nie mają konta na forach i nie mogą przedstawić oceny. W ich imieniu mogę wszystkich zapewnić o doskonałej kompozycji smaków. Oczywiście autor tematu był inicjatorem tych prób i w tym miejscu jeszcze raz mu dziękuję. Skoro sam jestem zadowolony, zaproponowałem sporządzenie takowej i innym, a o efektach możecie poczytać na konkurencyjnych stronach.

Edyt: coś na próby zabezpieczę.

Autor:  voy [ 14 lut 2014, o 11:34 ]
Tytuł:  Re: Nalewka plebana

Jednocześnie pisaliśmy i wysłałem Ci PW w tej sprawie

Autor:  Marek [ 21 lut 2014, o 14:11 ]
Tytuł:  Re: Nalewka plebana

Nastawiłem plebana przeliczając przy pomocy bardzo zaawansowanego programu kalkulacyjnego na objętość składników po 0,75 l. Dzięki temu całość zmieściła się do standardowego dużego słoja po ogórkach. Cytryn wziąłem 9 szt., miodu 1 kg, spirytusu na razie 1/2 porcji.
Dałem wino z muszkatu aleksandryjskiego, ale można też spróbować z verdejo. Obie odmiany są białe, b. aromatyczne i dostępne w Biedronie (tydzień hiszpański).
Chyba nie zrobiłem jakiegoś wielkiego faux pas, choć wiadomo, że kto węgierskie pije, po śmierci nie gnije :lol: Myślicie ,że te właściwości konserwujące przechodzą do nalewki ? :D

Autor:  sztender [ 22 lut 2014, o 09:50 ]
Tytuł:  Re: Nalewka plebana

Marek napisał(a):
Myślicie ,że te właściwości konserwujące przechodzą do nalewki ? :D

Muszą, bo kto pije i pali ten nie ma robali. :mrgreen: Mądrości "ludowe" to wiedza i praktyka poparta wiekami doświadczeń. :mrgreen:

Autor:  voy [ 23 lut 2014, o 00:37 ]
Tytuł:  Re: Nalewka plebana

Zgadzam się w całej rozciągłości z moimi przedmówcami.
Spotkałem się w literaturze z taka sentencja:
"...alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach..."
z którą nota bene się zgadzam.

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/