Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Nalewka plebana http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=41&t=523 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | voy [ 8 lut 2014, o 21:27 ] |
Tytuł: | Nalewka plebana |
Znalazłem w sieci przepis na nalewkę plebana, składniki, z których powstała dobrze rokowały więc postanowiłem ją nastawić. Oto przepis: sok z 12 cytryn, 1 litr spirytusu, 1 litr wódki (40%), 1 litr Tokaju, 1 litr miodu, kilka ziaren kardamonu. Wszystkie składniki łączymy, mieszamy od czasu do czasu. Po 1-2 miesiącach zlewamy przez sito i leżakujemy przez 6 miesięcy. Polecam. |
Autor: | sztender [ 9 lut 2014, o 17:00 ] |
Tytuł: | Re: Nalewka plebana |
Waldek ma zrobioną i chwali. Trzeba tylko na cytryny uważać. Potrafią być gorzkie same w sobie. |
Autor: | voy [ 9 lut 2014, o 22:24 ] |
Tytuł: | Re: Nalewka plebana |
Też mam ten problem . Czy cytryna dojrzała jest bardziej kwaśna niż nie dojrzała? Należy sprawdzić organoleptycznie. Waldek chwali sam. Ja puściłem swoją "na salony" |
Autor: | Marek [ 10 lut 2014, o 13:35 ] |
Tytuł: | Re: Nalewka plebana |
Czy to musi być wino mszalne z aprobatą eklezjastyczną ? ![]() |
Autor: | voy [ 11 lut 2014, o 08:40 ] |
Tytuł: | Re: Nalewka plebana |
Wystarczy jak wino jest z akcyzą, dobre efekty daje poświęcenie kardamonu. Inna nazwa tej nalewki to "proboszczówka". |
Autor: | Waldek [ 14 lut 2014, o 11:27 ] |
Tytuł: | Re: Nalewka plebana |
voy napisał(a): Waldek chwali sam. Ja puściłem swoją "na salony" O tyle sam, że konsumenci nie mają konta na forach i nie mogą przedstawić oceny. W ich imieniu mogę wszystkich zapewnić o doskonałej kompozycji smaków. Oczywiście autor tematu był inicjatorem tych prób i w tym miejscu jeszcze raz mu dziękuję. Skoro sam jestem zadowolony, zaproponowałem sporządzenie takowej i innym, a o efektach możecie poczytać na konkurencyjnych stronach.Edyt: coś na próby zabezpieczę. |
Autor: | voy [ 14 lut 2014, o 11:34 ] |
Tytuł: | Re: Nalewka plebana |
Jednocześnie pisaliśmy i wysłałem Ci PW w tej sprawie |
Autor: | Marek [ 21 lut 2014, o 14:11 ] |
Tytuł: | Re: Nalewka plebana |
Nastawiłem plebana przeliczając przy pomocy bardzo zaawansowanego programu kalkulacyjnego na objętość składników po 0,75 l. Dzięki temu całość zmieściła się do standardowego dużego słoja po ogórkach. Cytryn wziąłem 9 szt., miodu 1 kg, spirytusu na razie 1/2 porcji. Dałem wino z muszkatu aleksandryjskiego, ale można też spróbować z verdejo. Obie odmiany są białe, b. aromatyczne i dostępne w Biedronie (tydzień hiszpański). Chyba nie zrobiłem jakiegoś wielkiego faux pas, choć wiadomo, że kto węgierskie pije, po śmierci nie gnije ![]() ![]() |
Autor: | sztender [ 22 lut 2014, o 09:50 ] |
Tytuł: | Re: Nalewka plebana |
Marek napisał(a): Myślicie ,że te właściwości konserwujące przechodzą do nalewki ? ![]() Muszą, bo kto pije i pali ten nie ma robali. ![]() ![]() |
Autor: | voy [ 23 lut 2014, o 00:37 ] |
Tytuł: | Re: Nalewka plebana |
Zgadzam się w całej rozciągłości z moimi przedmówcami. Spotkałem się w literaturze z taka sentencja: "...alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach..." z którą nota bene się zgadzam. |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |