Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Zapiekanka z czarnej porzeczki. http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=41&t=560 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Marek [ 11 lip 2014, o 15:01 ] |
Tytuł: | Zapiekanka z czarnej porzeczki. |
Zapiekanka z czarnej porzeczki jest nalewką robioną na gorąco i ma tę zaletę, że jest dobra od razu ![]() Potrzebne będą (proporcje orientacyjne do dużego szybkowara 8 l): - szybkowar - 4,2 kg czarnej porzeczki - 0,8 do 1 kg cukru -2,5 do 3 l spirytusu 47,5 % ( pół na pół z wodą) - laska wanilii rozkrojona wzdłuż - lepiej będzie dać dwie Porzeczki i cukier sypać warstwami, umieszczając w środku wanilię. W tym roku dodałem jeszcze sporo liści czarnej porzeczki. Następnie zalewamy spirytusem, zamykamy pokrywkę i podgrzewamy. Całość nie powinna się zagotować, ale mocno podgrzać do. ok 90 st. C. Po ostygnięciu (trwa to ok. 1 dzień) podgrzewamy ponownie , a po ostygnięciu odcedzamy, ale nie odciskamy ( odcisnąć możemy do osobnego naczynia). Dodajemy enzym pektolityczny, bo inaczej zrobi się galaretka i kwas askorbinowy w ilości ok. 0,5 g/l dla ochrony aromatów owocowych. Może się okazać konieczna korekta słodyczy i mocy. PS. Uzyskałem prawie 5 l gotowego wyrobu. W dniu odcedzenia niesklarowana jeszcze zapiekanka degustowana była w gronie 5 osób i uzyskała pochlebne opinie ![]() Degustatorzy nie zalecili zmian w recepturze ![]() Owoce zalałem wodą w ilości ok. 0,75 l , dobrze wymieszałem i odcisnąłem przez sito. Powstało w ten sposób ok. 1,2 kg dość gęstego przecieru, który trochę dosłodziłem, podgrzałem do wrzenia, dodałem fruktażel i przed zamknięciem w słoikach wzmocniłem nieco alkoholem. Powstała w ten sposób alkoholizowana galaretka z czarnej porzeczki o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu ![]() |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |