Łódzki Klub Winiarzy
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/

Porterówka
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=41&t=78
Strona 1 z 1

Autor:  Piotr [ 30 lis 2009, o 20:27 ]
Tytuł:  Porterówka

Porterówka to nie nalewka, ale jest łatwa do zrobienia i fajna w degustacji.
Przetestowałem kilka receptur z netu i po wielu próbach mój przepis to:

6 but. 0,5l Portera Łódzkiego
3 szklanki cukru
1 laska wanilii,
1 l spirytusu.

Piwo zagrzać do 60-70 stopni C, dodać 2 szkalnki cukru, pokrojoną w drobne kawałeczki laskę wanilii.
Z 1 szklanki cukru zrobć karmel i rozpuścić w porterze, dodać do piwa.
po lekkim przestudzeniu dodać spirytus.

Do spożycia gotowa, ale czym dłużej tym lepsza.

Autor:  Pysio [ 22 wrz 2011, o 22:44 ]
Tytuł:  Re: Porterówka

Polecam! Na prawdę bardzo smaczny trunek aczkolwiek jak to mówi mój ojciec - bomba z opóźnionym zapłonem.

Autor:  voy [ 23 wrz 2011, o 23:41 ]
Tytuł:  Re: Porterówka

Jakoś post Piotra umknąl mej uwadze.
Mam pytanie po co dodawać karmel do porterówki?

Autor:  Piotr [ 13 lis 2011, o 23:30 ]
Tytuł:  Re: Porterówka

Wojtku,
naukowego dowodu na karmel w porterówce nie mam, ale z karmelem mi lepiej smakuje.

Pozdrawiam - Piotr

Autor:  Biniu [ 28 kwi 2012, o 10:34 ]
Tytuł:  Re: Porterówka

Od wanilii oddzielić od razu czy lepiej jest jak sobie posiedzi i się przegryzie? :)

Autor:  Waldek [ 3 maja 2012, o 21:30 ]
Tytuł:  Re: Porterówka

Zamiast cukru polecam 0,5 kg "kukułek",zamiast jednego piwa 1/2 litra wody. Nie trzeba robić karmelu, za to trzeba rozpuścić cukierki w wodzie. Będzie o wiele lepsze.

Autor:  Piotr [ 28 maja 2012, o 20:09 ]
Tytuł:  Re: Porterówka

Wanilię zostawiam w porterówce - niech się "gryzie".
Przepis z kukułkami sprawdzę - dzięki za podpowiedź.

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/