Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Porterówka http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=41&t=78 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Piotr [ 30 lis 2009, o 20:27 ] |
Tytuł: | Porterówka |
Porterówka to nie nalewka, ale jest łatwa do zrobienia i fajna w degustacji. Przetestowałem kilka receptur z netu i po wielu próbach mój przepis to: 6 but. 0,5l Portera Łódzkiego 3 szklanki cukru 1 laska wanilii, 1 l spirytusu. Piwo zagrzać do 60-70 stopni C, dodać 2 szkalnki cukru, pokrojoną w drobne kawałeczki laskę wanilii. Z 1 szklanki cukru zrobć karmel i rozpuścić w porterze, dodać do piwa. po lekkim przestudzeniu dodać spirytus. Do spożycia gotowa, ale czym dłużej tym lepsza. |
Autor: | Pysio [ 22 wrz 2011, o 22:44 ] |
Tytuł: | Re: Porterówka |
Polecam! Na prawdę bardzo smaczny trunek aczkolwiek jak to mówi mój ojciec - bomba z opóźnionym zapłonem. |
Autor: | voy [ 23 wrz 2011, o 23:41 ] |
Tytuł: | Re: Porterówka |
Jakoś post Piotra umknąl mej uwadze. Mam pytanie po co dodawać karmel do porterówki? |
Autor: | Piotr [ 13 lis 2011, o 23:30 ] |
Tytuł: | Re: Porterówka |
Wojtku, naukowego dowodu na karmel w porterówce nie mam, ale z karmelem mi lepiej smakuje. Pozdrawiam - Piotr |
Autor: | Biniu [ 28 kwi 2012, o 10:34 ] |
Tytuł: | Re: Porterówka |
Od wanilii oddzielić od razu czy lepiej jest jak sobie posiedzi i się przegryzie? ![]() |
Autor: | Waldek [ 3 maja 2012, o 21:30 ] |
Tytuł: | Re: Porterówka |
Zamiast cukru polecam 0,5 kg "kukułek",zamiast jednego piwa 1/2 litra wody. Nie trzeba robić karmelu, za to trzeba rozpuścić cukierki w wodzie. Będzie o wiele lepsze. |
Autor: | Piotr [ 28 maja 2012, o 20:09 ] |
Tytuł: | Re: Porterówka |
Wanilię zostawiam w porterówce - niech się "gryzie". Przepis z kukułkami sprawdzę - dzięki za podpowiedź. |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |