Ostatnia wizyta: Teraz jest 29 mar 2024, o 07:59


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Konieczność korekty pH nastawu przy nastawianiu miodu.
PostNapisane: 9 lip 2010, o 11:51 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
W artykule TUTAJ pisałem, że standardowy dodatek K2CO3 w ilości 2,5g/10l. jest niezbędny aby zabezpieczyć się przed problemami z fermentacją miodu.

Dwa dni temu nastawiłem dwa miody:
    -lipowy (ostatnia akcja Plecionki)
    -gryczany (akcja OiM z przed roku)

Do obu miodów został dodany K2CO3 w podanej ilości. Wartość początkowa pH nie była zmierzona (z powodu tego, że miody były nalane prawie pod korek. Był problem z dobrym wymieszaniem nastawu).
Kontrola poziomu pH wykonana po 24h od nastawienia miodu wykazała
-w miodzie gryczanym pH=3,1
-w miodzie lipowym pH-3,5
Zatem do miodu gryczanego dodałem kolejną porcję K2CO3 w standardowej ilości 2,5g/10l. nastawu. Kolejne pomiary wkrótce. Wyniki zamieszczę w tym wątku

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Konieczność korekty pH nastawu przy nastawianiu miodu.
PostNapisane: 10 lip 2010, o 12:40 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Kolejny pomiar pH miodu gryczanego (po 48h od chwili nastawienia) pokazał wynik pH=3,9
Optymalny zakres pH nastawu mieści się w granicach: 3,4<pH<3,6
Zatem widać że powtórne dodanie K2CO3 w ilości 2,5g/10 jest zbyt dużą dawką. Lepiej stosować jako powtórną ilość 1,2g/10l. opisaną w artykule TUTAJ.
Uznaje się (w literaturze poświęconej tematowi) że górna bezpieczna wartość pH dla miodów to pH=4,5.

Podsumowanie:
Aby zabezpieczyć się przed problemami z fermentacją miodu, spowodowanymi zbyt niską wartością pH trzeba:
-kontrolować pH w pierwszych 24h i kolejnych 24h.
-odpowiednio regulować pH za pomocą K2CO3

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Konieczność korekty pH nastawu przy nastawianiu miodu.
PostNapisane: 17 paź 2014, o 22:31 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 23 mar 2014, o 22:18
Posty: 12
Krzysztofie popraw linki bo nie działają.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.034s | 14 Queries | GZIP : Off ]