Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Konieczność korekty pH nastawu przy nastawianiu miodu. http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=42&t=165 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Krzysztof [ 9 lip 2010, o 11:51 ] |
Tytuł: | Konieczność korekty pH nastawu przy nastawianiu miodu. |
W artykule TUTAJ pisałem, że standardowy dodatek K2CO3 w ilości 2,5g/10l. jest niezbędny aby zabezpieczyć się przed problemami z fermentacją miodu. Dwa dni temu nastawiłem dwa miody:
-gryczany (akcja OiM z przed roku) Do obu miodów został dodany K2CO3 w podanej ilości. Wartość początkowa pH nie była zmierzona (z powodu tego, że miody były nalane prawie pod korek. Był problem z dobrym wymieszaniem nastawu). Kontrola poziomu pH wykonana po 24h od nastawienia miodu wykazała -w miodzie gryczanym pH=3,1 -w miodzie lipowym pH-3,5 Zatem do miodu gryczanego dodałem kolejną porcję K2CO3 w standardowej ilości 2,5g/10l. nastawu. Kolejne pomiary wkrótce. Wyniki zamieszczę w tym wątku |
Autor: | Krzysztof [ 10 lip 2010, o 12:40 ] |
Tytuł: | Re: Konieczność korekty pH nastawu przy nastawianiu miodu. |
Kolejny pomiar pH miodu gryczanego (po 48h od chwili nastawienia) pokazał wynik pH=3,9 Optymalny zakres pH nastawu mieści się w granicach: 3,4<pH<3,6 Zatem widać że powtórne dodanie K2CO3 w ilości 2,5g/10 jest zbyt dużą dawką. Lepiej stosować jako powtórną ilość 1,2g/10l. opisaną w artykule TUTAJ. Uznaje się (w literaturze poświęconej tematowi) że górna bezpieczna wartość pH dla miodów to pH=4,5. Podsumowanie: Aby zabezpieczyć się przed problemami z fermentacją miodu, spowodowanymi zbyt niską wartością pH trzeba: -kontrolować pH w pierwszych 24h i kolejnych 24h. -odpowiednio regulować pH za pomocą K2CO3 |
Autor: | Kamil [ 17 paź 2014, o 22:31 ] |
Tytuł: | Re: Konieczność korekty pH nastawu przy nastawianiu miodu. |
Krzysztofie popraw linki bo nie działają. |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |