Informacje na temat dawnych miar objętości stosowanych w Polsce mogą być przydatne podczas przeliczania dawnych przepisów np na Miody pitne.
Jest to też dość ciekawe pod względem opisów stosowanych w literaturze (Imć Onufry Zagłoba zwykł wypijać garniec miodu pitnego 3,77 litra
).
Staropolskie miary objętości stosowane od 06.12.1764r. do 31.12.1818r w przeliczeniu na LitryKwaterka - 0,236 L;
Kwarta - 0,942 L;
Półgarniec - 1,88 L;
Garniec - 3,77 L;
Konew - 18,845 L:
Półbeczka - 135,68 L;
Beczka - 271,36 L.
Nowopolskie miary objętości stosowane od 01.01.1819r do ~ 1872-1876r (w zależności od zaboru) w przeliczeniu na LitryKwaterka - 0,25 L;
Kwarta - 1,0 L;
Garniec - 4 L;
Beczka - 100 L;
Stągiew - 200 L.
Po 1876 roku miary tradycyjne zostały wyparte przez system metryczny.
Miara związana z Miodem pszczelim -
Rączka - o wielkości nieco ponad 10 garncy staropolskich, składana jako danina przez bartników. (wtedy też mieli podatki, tylko inaczej się nazywały
)