Łódzki Klub Winiarzy
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/

Kwasowość miareczkowa miodów pitnych
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=42&t=595
Strona 1 z 1

Autor:  b4you [ 18 sty 2015, o 14:56 ]
Tytuł:  Kwasowość miareczkowa miodów pitnych

Drodzy forumowicze,
będę wdzięczny za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami na temat regulacji kwasowości miareczkowej w miodach pitnych. Interesują mnie sprawdzone sposoby zwiększania oraz zmniejszania kwasowości.

Autor:  Marek [ 22 sty 2015, o 19:18 ]
Tytuł:  Re: Kwasowość miareczkowa miodów pitnych

W skrócie: kwasowość sprawdzasz i ustalasz na etapie nastawu fermentacyjnego. Ze względu na smak nie powinno się miodów odkwaszać - nie widzę zresztą takiej potrzeby, bo nadmiernej kwasowości można łatwo uniknąć. Dokwasić można sokiem z cytryny, albo mieszanką kwasów z Biowinu - to rozwiązanie lepsze, bo w wyniku reakcji kwasów organicznych z różnymi alkoholami powstającymi podczas fermentacji wytworzą się aromatyczne estry.

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/