Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Odzyskiwanie spirytusu z owoców po nalewkach. http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=43&t=135 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Marek [ 29 mar 2010, o 12:37 ] |
Tytuł: | Odzyskiwanie spirytusu z owoców po nalewkach. |
Jeśli pochopnie wyrzucacie owoce po zrobieniu nalewek, popatrzcie na poniższy przykład. Ilustruje on ile dobra ( w postaci spirytusu) marnuje się bezpowrotnie. Zadanie polegało na odzyskaniu alkoholu z ok. 20 litrów owoców ( ok. 95 % czeremchy, reszta DR). Destylację przeprowadzono w aparacie odpędowym z płaszczem wodnym. Do owoców dodano pewną ilość wody aby zapewnić równomierną dystrybucję ciepła. Użyta została krótka kolumna z częściowym wypełnieniem, bez powrotu (refluksu). Urobek był taki: ok. 4 l spirytusu 62 % ( wyraźny aromat pestkowy z czeremchy) w głównej frakcji i ok. 1 l końcówki o mocy 40 % ( mleczne zabarwienie, aromat również pestkowy). Odwar wykorzystać można do zafermentowania (jest sterylny ! ). Oszczędni odzyskają wówczas również cukier ![]() Wniosek ogólny: nie wyrzucać owoców z nalewek, gromadzić je skrzętnie i coś z nimi później zrobić ![]() |
Autor: | voy [ 30 mar 2010, o 17:18 ] |
Tytuł: | Re: Odzyskiwanie spirytusu z owoców po nalewkach. |
Pogratulować takiej oszczedności,jak by to wszystko policzyć to może okazać się że produkcja nalewek jest samofinansująca.Skąd u Ciebie takie poznańskie podejście? |
Autor: | tony halik [ 30 mar 2010, o 22:55 ] |
Tytuł: | Re: Odzyskiwanie spirytusu z owoców po nalewkach. |
Można by rzec perpetum mobile ![]() |
Autor: | pluton [ 10 kwi 2010, o 10:48 ] |
Tytuł: | Re: Odzyskiwanie spirytusu z owoców po nalewkach. |
Marek napisał(a): Jeśli pochopnie wyrzucacie owoce po zrobieniu nalewek... Odwar wykorzystać można do zafermentowania (jest sterylny ! ). Oszczędni odzyskają wówczas również cukier ![]() Prawdopodobnie bede mial do zagospodarowania ok. 100 kg wymacerowanej aronii. Proba oddestylowania moze dac jakis ciekawy spirytusik aroniowy, ewentualnie mozna poprobowac odcisnac na prasie do sucha. Ale co zrobic z samymi owocami ? Nadaja sie do czegos ? Doslodzic, zafermentowac i destylowac ? Przerobic na jakies konfitury ? pozdrawiam pluton |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |