Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
a wiórki marchewkowe na zacier? http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=43&t=245 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | mercedes i Filipek [ 3 mar 2011, o 13:51 ] |
Tytuł: | a wiórki marchewkowe na zacier? |
po wyciskaniu soku z marchwii zostają mi wióry, skoro robi się z nich ciasto marchewkowe, to może można by je dodać do zacieru/nastawu ? |
Autor: | Geronimo [ 6 mar 2011, o 13:49 ] |
Tytuł: | Re: a wiórki marchewkowe na zacier? |
mercedes napisał(a): po wyciskaniu soku z marchwii zostają mi wióry, skoro robi się z nich ciasto marchewkowe, to może można by je dodać do zacieru/nastawu ? Ale zabiłaś klina Mercedes Nikt się nie kwapi do zabrania głosu,wobec tego ja odpowiem Oczywiście że można dodać wióry marchewkowe do zacieru/nastawu,ale co z tego wyniknie-dalibóg, nie wiem pozdrawiam |
Autor: | mercedes i Filipek [ 7 mar 2011, o 11:11 ] |
Tytuł: | Re: a wiórki marchewkowe na zacier? |
heh, no chyba przesadziłam z tą marchewką nie czekając na odpowiedź, chciałam poinformować, iż dodałam te wiórki do beczki (gdzieś tam poszperałam i dowiedziałam się, że można...). co się stanie zobaczymy później, na razie fermentacja przebiega dobrze, z tym, że marchewka to nie jedyny dodatek do cukrówki. Drożdże wyjedzą pozostały cukier, może znają sobie jeszcze jakies inne mikroelementy jako pożywkę, ale czy to wpłynie potem jakoś na destylat???... w sensie aromat???... to chyba nie, bo taka ilość jest za mała (wiórków było ok. 1,5 kg na 60l beczkę). A przy dzisiejszych cenach cukru, każdy gram jest na wagę zlota |
Autor: | Geronimo [ 8 mar 2011, o 12:43 ] |
Tytuł: | Re: a wiórki marchewkowe na zacier? |
Tak poważniej to pewnie nie przesadziłaś.Cóż to jest 1,5 kg wobec 60l beczki Co do destylacji to jak na kolumnie to pewnie nikt nie zidentyfikuje marchewki.W Hiszpanii zresztą ,,biega" ona za owoc Zresztą, pomnę onegdaj, Galadhen częstował nas winem marchewkowym i chyba nikt się nie krzywił a wręcz przeciwnie pozdrawiam |
Autor: | Damian [ 8 mar 2011, o 16:04 ] |
Tytuł: | Re: a wiórki marchewkowe na zacier? |
W Uni Europejskiej marchewka jest uznawana za owoc A całkiem dobre wino marchewkowe zrobił Adam - Shaman. Moje zdanie co do marchewki jest raczej tradycyjne, nadaje się na sałatkę, do win mamy wiele ciekawych owoców. Dodatek do cukrówki pewnikiem nie zaszkodzi ale i nie pomoże |
Autor: | mercedes i Filipek [ 8 mar 2011, o 20:07 ] |
Tytuł: | Re: a wiórki marchewkowe na zacier? |
buu nawet pół witaminki nie zjedzą?! |
Autor: | Geronimo [ 10 mar 2011, o 12:56 ] |
Tytuł: | Re: a wiórki marchewkowe na zacier? |
Zjedzą ,zjedzą - marchewka jest zdrowa.Drożdże wzmocnią się witaminkami marchewkowymi, zjedzą pozostały w niej cukier, i dociągną do 20% a może i więcej pozdrawiam |
Autor: | mercedes i Filipek [ 10 mar 2011, o 17:07 ] |
Tytuł: | Re: a wiórki marchewkowe na zacier? |
nooo a może do 40% i nie będe musiała destylować ...aż tak naiwna nie jestem, że marchewka zdziała mi takie cuda, żei drożdże w jej środowisku będą żyły w stężeniu wyższym niż 17% |
Autor: | Geronimo [ 10 mar 2011, o 18:19 ] |
Tytuł: | Re: a wiórki marchewkowe na zacier? |
No tak cuda możliwe dzięki marchewce też mają swoje granice pozdrawiam |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |