Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
a wiórki marchewkowe na zacier? http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=43&t=245 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | mercedes i Filipek [ 3 mar 2011, o 13:51 ] |
Tytuł: | a wiórki marchewkowe na zacier? |
po wyciskaniu soku z marchwii zostają mi wióry, skoro robi się z nich ciasto marchewkowe, to może można by je dodać do zacieru/nastawu ? |
Autor: | Geronimo [ 6 mar 2011, o 13:49 ] |
Tytuł: | Re: a wiórki marchewkowe na zacier? |
mercedes napisał(a): po wyciskaniu soku z marchwii zostają mi wióry, skoro robi się z nich ciasto marchewkowe, to może można by je dodać do zacieru/nastawu ? Ale zabiłaś klina Mercedes ![]() ![]() Oczywiście że można dodać wióry marchewkowe do zacieru/nastawu,ale co z tego wyniknie-dalibóg, nie wiem ![]() pozdrawiam |
Autor: | mercedes i Filipek [ 7 mar 2011, o 11:11 ] |
Tytuł: | Re: a wiórki marchewkowe na zacier? |
heh, no chyba przesadziłam z tą marchewką ![]() nie czekając na odpowiedź, chciałam poinformować, iż dodałam te wiórki do beczki (gdzieś tam poszperałam i dowiedziałam się, że można...). co się stanie zobaczymy później, na razie fermentacja przebiega dobrze, z tym, że marchewka to nie jedyny dodatek do cukrówki. Drożdże wyjedzą pozostały cukier, może znają sobie jeszcze jakies inne mikroelementy jako pożywkę, ale czy to wpłynie potem jakoś na destylat???... w sensie aromat???... to chyba nie, bo taka ilość jest za mała (wiórków było ok. 1,5 kg na 60l beczkę). A przy dzisiejszych cenach cukru, każdy gram jest na wagę zlota ![]() |
Autor: | Geronimo [ 8 mar 2011, o 12:43 ] |
Tytuł: | Re: a wiórki marchewkowe na zacier? |
Tak poważniej ![]() ![]() Co do destylacji to jak na kolumnie to pewnie nikt nie zidentyfikuje marchewki.W Hiszpanii zresztą ,,biega" ona za owoc ![]() Zresztą, pomnę onegdaj, Galadhen częstował nas winem marchewkowym i chyba nikt się nie krzywił a wręcz przeciwnie ![]() pozdrawiam |
Autor: | Damian [ 8 mar 2011, o 16:04 ] |
Tytuł: | Re: a wiórki marchewkowe na zacier? |
W Uni Europejskiej marchewka jest uznawana za owoc ![]() A całkiem dobre wino marchewkowe zrobił Adam - Shaman. Moje zdanie co do marchewki jest raczej tradycyjne, nadaje się na sałatkę, do win mamy wiele ciekawych owoców. Dodatek do cukrówki pewnikiem nie zaszkodzi ale i nie pomoże ![]() |
Autor: | mercedes i Filipek [ 8 mar 2011, o 20:07 ] |
Tytuł: | Re: a wiórki marchewkowe na zacier? |
buu nawet pół witaminki nie zjedzą?! |
Autor: | Geronimo [ 10 mar 2011, o 12:56 ] |
Tytuł: | Re: a wiórki marchewkowe na zacier? |
Zjedzą ,zjedzą ![]() ![]() pozdrawiam |
Autor: | mercedes i Filipek [ 10 mar 2011, o 17:07 ] |
Tytuł: | Re: a wiórki marchewkowe na zacier? |
nooo a może do 40% i nie będe musiała destylować ![]() ...aż tak naiwna nie jestem, że marchewka zdziała mi takie cuda, żei drożdże w jej środowisku będą żyły w stężeniu wyższym niż 17% ![]() |
Autor: | Geronimo [ 10 mar 2011, o 18:19 ] |
Tytuł: | Re: a wiórki marchewkowe na zacier? |
No tak ![]() ![]() pozdrawiam |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |