Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Swiss Absinthe http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=43&t=40 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | shaman [ 11 lis 2009, o 22:02 ] |
Tytuł: | Swiss Absinthe |
Pozwolę sobie zamieścić przepis na absynt,który dostałem od Festera z forum SWiMP. Maceracja: *30.0 g piołun *8.5 g hyzop *1.8 g tatarak *6.0 g melisa *30.0 g anyżek (nasiona) *25.0 g koper włoski *10.0 g anyż gwiaździsty *3.2 g kolendra *alkohol 800 ml *woda 600 ml Barwienie: *4.2 g mięta pieprzowa świeża *1.1 g melisa świeża *3.0 g piołun świeży *1.0 g skórka cytrynowa *4.2 g korzeń lukrecji Wsypać zioła do dużego słoja, zwilżyć wodą. Dodać 800ml 85-95% alkoholu (najlepiej destylatu owocowego) Macerować tydzień - okazjonalnie mieszając. Dodać 600ml wody. Macerować tydzień - okazjonalnie mieszając. Przefiltrować, zioła wycisnąć, zwilżyć wódką i powtórnie wycisnąć. Powinno powstać około 1500ml maceratu. Przedestylować! Podczas destylacji zmienić odbieralnik gdy destylat zacznie żółknąć (ogony) Ogony zachować i dodać do następnej destylacji, nie dodawać do produktu. Do gotowego destylatu dodać zioła barwiące i macerować 3 - 4 dni. Przefiltrować, dosłodzić sklarowanym syropem, lub nie ![]() Zabutelkować! Czy ktoś miał do czynienia z tym trunkiem? Mam zamiar zrobić go niebawem jak tylko dokończę swój sprzęt. Edit: Artemisia abrotanum do kupna TUTAJ |
Autor: | Damian [ 11 lis 2009, o 22:45 ] |
Tytuł: | Re: Swiss Absinthe |
Absynt, piłem, ten w wykonaniu Marka, zresztą napisał kiedyś na ten temat bardzo ciekawy artykuł, jest też w necie sklep z Absyntami i utensyliami związanymi z rytuałem spożywania Absyntu; łyżeczki absyntowe, fontanny itp. W tym przepisie brak informacji jaki piołun powinien być dodany, w użyciu są co najmniej 3 gatunki. Artemisia absinthium - tzw. Piołun, gatunek krajowy do dostania w każdej aptece. Artemisia pontica - Piołun Pontyjski, pochodzi z południa, ale może też być hodowany u nas (właśnie jego posiadam) lub Artemisia maritima - piołun nadmorski, z tym gatunkiem się nie spotkałem, występuje raczej jedynie we Włoszech A właśnie dziś rozdrabniałem Piołun i zastanawiałem się co z niego zrobić ![]() ![]() |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |