Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Szybkie zafermentowanie zacieru owocowego. http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=43&t=564 |
Strona 1 z 2 |
Autor: | Marek [ 18 sie 2014, o 13:39 ] |
Tytuł: | Szybkie zafermentowanie zacieru owocowego. |
Zafermentowanie zacieru owocowego przebiega szybko przy użyciu drożdży typu Turbo Pure. Nie trzeba dodawać całej paczki, ale ok. 1 łyżkę stołową na 10 kg. Sprawdzonym sposobem jest rozsypanie ich po powierzchni i wymieszanie po paru godzinach. Po kilku/kilkunastu godzinach fermentacja rusza już żwawo ![]() |
Autor: | ziemba12345 [ 17 wrz 2014, o 19:47 ] |
Tytuł: | Re: Szybkie zafermentowanie zacieru owocowego. |
Tak Marku, tylko że im szybsza fermentacja tym potem gorszy produkt końcowy. Drożdże turbo dodaje się do zacierów cukrowych gdzie w kilka dni chcemy osiągnąć gotowy produkt do destylacji w celu uzyskania najczęściej spirytusu metodą rektyfikacji. Do nastawów owocowych ja stosuje aktywne drożdże winne. Dwie paczki na beczke 120l w zupełności wystarczą. Wsypuje je do ciepłej wody z dodatkiem nastawu i po ok. 30 minutach wlewam do nastawu. W temperaturze min. 20C po 24 godzinach nastaw już pieknie pracuje. Wiele osób stasuje też bardzo popularne drożdże bayanus g995 ale jak dla mnie pracują one za szybko. |
Autor: | Marek [ 22 wrz 2014, o 12:45 ] |
Tytuł: | Re: Szybkie zafermentowanie zacieru owocowego. |
ziemba12345 napisał(a): ... im szybsza fermentacja tym potem gorszy produkt końcowy. I tu bym się nie zgodził, bo niby dlaczego ? Szybsza fermentacja pozwala zachować więcej aromatów owocowych ( a na nich nam zależy ), bo mniej ich wylatuje razem z dwutlenkiem do atmosfery. Istotną rolę ma też temperatura fermentacji - u ciebie min. 20 st. C to wg mnie za dużo. Ale pocieszę cię - fermentacja owoców z drożdżami turbo wcale nie idzie tak szybko. ![]() |
Autor: | zajaczek83 [ 25 wrz 2014, o 21:48 ] |
Tytuł: | Re: Szybkie zafermentowanie zacieru owocowego. |
Co do temp. fermentacji u mnie oscylowała w okolicach 16, 17 stopni w komórce. W tym tygodniu spadło do 15. Fermentacja chyba się zakończyła bo wszystko opadło na dół, ale za jaki aromat śliwek. W poniedziałek minęło 2 tygodnie blg 0 może -1. Dodam jeszcze że drożdże których użyłem to enovini z biovinu rozsypane na powierzchni zacieru i po pół godz. wymieszane, jak to Marek wcześniej w innym wątku napisał. Efekt mnie zaskoczył na drugi dzień pełna fermentacja. |
Autor: | ziemba12345 [ 30 wrz 2014, o 19:30 ] |
Tytuł: | Re: Szybkie zafermentowanie zacieru owocowego. |
Z tego co się orientuje to im szybciej drożdze pracuja tym więcej smrodkow wytwarzają i destylat potem trochę czuć. Wiadomo, że im niższa temp. tym wolniejsza fermentacja. 20C to taka ogolnie przyjeta optymalna temperatura. Ale niektorzy i tak uwarzają ja za zbyt niską. Za aromaty Marku po mojemu odpowiada proces psocenia. Ja gotuje z pulpą na potstilu i nigdy nie miałe problemów. A zeszłoroczna porzeczkowica to aż za bardzo pachnie. Jakby sie piło sok porzeczkowy ![]() |
Autor: | Marek [ 3 paź 2014, o 12:45 ] |
Tytuł: | Re: Szybkie zafermentowanie zacieru owocowego. |
ziemba12345 napisał(a): Za aromaty Marku po mojemu odpowiada proces psocenia. To nie jest takie proste, jak piszesz ![]() W skrócie : w zacierze owocowym mamy aromaty pierwotne charakterystyczne dla użytych owoców i mamy aromaty wtórne bedące efektem fermentacji ( w końcu wino smakuje zupełnie inaczej niż alkoholizowany sok owocowy ). Po destylacji mamy oczywiście aromaty owocowe z surowca i aromaty z produktów fermentacji : estry, aldehydy, szereg różnych alkoholi itd. W czasie dojrzewania ( szczególnie z udziałem dębu) zachodzą rozmaite reakcje chemiczne w wyniku których następuje wyraźna zmiana aromatu i smaku ( np. pojawiają się estry kwiatowe). |
Autor: | ziemba12345 [ 8 paź 2014, o 14:19 ] |
Tytuł: | Re: Szybkie zafermentowanie zacieru owocowego. |
No to jest oczywista oczywistosc ![]() ![]() |
Autor: | Marek [ 8 paź 2014, o 23:05 ] |
Tytuł: | Re: Szybkie zafermentowanie zacieru owocowego. |
ziemba12345 napisał(a): ... Albo do jednego nastawu daj drugie tyle cukru co do pierwszego i porownaj efekt. Musisz wypowiadać się bardziej precyzyjnie, bo jeżeli dodasz np. 100 g cukru do 10 kg zacieru i do drugiego 200 g, to założę się, że nie zauważysz różnicy ![]() |
Autor: | ziemba12345 [ 9 paź 2014, o 04:54 ] |
Tytuł: | Re: Szybkie zafermentowanie zacieru owocowego. |
Oj no bez przesady ![]() ![]() |
Autor: | Geronimo [ 9 paź 2014, o 19:19 ] |
Tytuł: | Re: Szybkie zafermentowanie zacieru owocowego. |
ziemba12345 napisał(a): Najlepiej sie spotkac i wymienic swoimi trunkami ![]() Hej, słusznie prawisz ![]() pozdrawiam |
Strona 1 z 2 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |