Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 14:13


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Polędwica wędzona surowa dla początkujących.
PostNapisane: 20 mar 2010, o 16:54 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 19 mar 2010, o 19:51
Posty: 34
Bierzemy schab bez kości i wykrawamy z niego polędwicę. Czyli pozbywamy się tłuszczu , ścięgien i innych kawałków mięsa. Gotowa polędwica to jeden mięsień.Dla nie wprawionych proponuję schab potraktować jak polędwicę.
Polędwicę peklujemy na sucho dając od 25 g do 30 gramów mieszanki peklującej składającej się z 50% peklosoli i 50 % soli warzonej (nie może to być sól jodowana). Polędwicę nacieramy mieszanką peklującą i trzymamy mim. 7 dni do 3 tygodni w temp. od 4 do 8 st.C. Naczynie powinno być jak najbardziej dopasowane do polędwicy. Co dwa dni przekręcamy polędwicę a powstały sos służy do polewania polędwicy podczas peklowania.
Zioła ( jakie kto uważa i ile uważa za stosowne np. pieprz czarny, ziele angielskie, listek laurowy, majeranek , czosnek) w ilości średnia garść mieszanki ziół na 1 kg dodajemy na trzy dni przed zakończeniem peklowania. Dodanie zbyt wczesne ziół może spowodować wstąpienie lekkiej goryczki oraz kwaśnienie.
Po peklowaniu dokładnie opłukujemy polędwicę i wieszamy mim na 12 do obeschnięcia temp 10 do 20 st.C. Następnie wędzimy w dymie ciepłym 40 do 50 st C od 4 do 6 godz. Po wędzeniu i ostudzeniu produkt nadaje się do jedzenia. Można polędwicę wrzucić na 5 min. w gotującą się wodę co powoduje opłukanie goryczki z polędwicy w przypadku niedopilnowania podczas wędzenia ( powstają okopcenia, przypalenia itp.) Polędwicę można również sparzyć . Parzymy ok. 45 min temp. 80 st. C.
Polędwicę można również nie wędzić tylko suszyć na zapleczu kuchennym ok. miesiąca.
Jest to skrót. Szczegóły na http://www.wendlinydomowe.pl , gdzie są podane bardzo dokładne informacje.
Pozdrawiam


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polędwica wędzona surowa dla początkujących.
PostNapisane: 21 mar 2010, o 20:13 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 08:22
Posty: 503
Kazik, rozumiem, że warsztaty majowe stoją?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Polędwica wędzona surowa dla początkujących.
PostNapisane: 25 mar 2010, o 21:16 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 19 mar 2010, o 19:51
Posty: 34
OK.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.019s | 14 Queries | GZIP : Off ]