Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Parzenie wędlin http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=46&t=331 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Geronimo [ 21 gru 2011, o 13:18 ] |
Tytuł: | Parzenie wędlin |
Witajcie ![]() Zbliżają się święta.Część z nas robi wędlinki.Jak wiadomo niektóre wędlinki się parzy. A niewłaściwym parzeniem można nawet bdb. uwędzoną wędlinę schrzanić.Wyjdzie sucha niczym wiór. Podaję tutaj link, http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic ... t=parzenie do sposobu opracowanego przez kolegę Wosia z ,,wędlin domowych" k. podszedł w sposób trochę odbiegający od powszechnie przyjętych zaleceń. Zalecenia pierwotne to 1 godz na 1 kg. szynki w temp blisko 100 st. i do 68-72 st C. Niejednokrotnie wyszedłem dobrze, kiedy stosowałem się do rad Kolegi Wosia. Na W.D.trzeba się zalogować , więc wklejam treść:Mam nadzieję że kolega Wosiu nie będzie miał mi za złe ![]() ,,Parzymy swoje wyroby w temo.72-75*C (nie przekraczać 75) do uzyskania 68*C w środku. Zaobserwowałem że wędzonki wychodzą dużo dużo ładniejsze i smaczniejsze.Wysoka temp.nie obkurczy ich, nie są tak jakby sfilcowane i zarazem są bardzo soczyste i kruche.Mięsień dwugłowy parzymy do wyższej temp.Całość procesu trwa dłużej niż utarte 1h/kg ale wygląd i smak to zrekompensują. Szynkę wkładamy do wrzącej wody na chwilkę i przygaszamy gaz.Szynka jest zimna i obniży temp.Jak temp ustali się na 72-75*C podtrzymujemy ją do uzyskania 68*C w środku szynki czy baleronu.Jedynie mięsień dwugłowy jako że jest najtwardszy parzymy do wyższej temp. np do 72*C" - cyt Wosiu polecam i pozdrawiam |
Autor: | Damian [ 21 gru 2011, o 13:39 ] |
Tytuł: | Re: Parzenie wędlin |
Kiedyś oglądałem program bodajże pt Chemik w kuchni - autor pokazywał jak parzyć wołową pieczeń by była soczysta i miękka właśnie w temp. 65 st. przez kilka godzin. Wytłumaczenie było takie, że białko zostaje ścięte, ale sok pozostaje wewnątrz związany przez kolagen, który w wyższych temp. oddaje wodę i tworzy silne wiązania powodujące twardość mięsa. Tyle zapamiętałem ![]() |
Autor: | Marek [ 22 gru 2011, o 14:03 ] |
Tytuł: | Re: Parzenie wędlin |
Ja robię tak: pogrążam wyrób we wrzątku, zmniejszam radykalnie ogień, doprowadzam do 65 st.C wewnątrz, bez zwłoki wyjmuję i zanurzam w bardzo zimnej wodzie. Odpowiedni termometr szpilkowy ( termobimetaliczny lub elektroniczny ) jest tu kluczem do sukcesu ![]() |
Autor: | Łukasz [ 27 gru 2011, o 23:33 ] |
Tytuł: | Re: Parzenie wędlin |
Ja też parzę w niższej temperaturze ok 70*C i efekt jest ok... Nie mam porównania bo w 100*C nigdy nie parzyłem... |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |