Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Wędzona rolowana pierś indyka http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=46&t=351 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Geronimo [ 27 mar 2012, o 17:20 ] |
Tytuł: | Wędzona rolowana pierś indyka |
Witajcie ![]() Potrzebna nam tak jak w tytule indycza pierś podwójna.Razem z polędwiczką waży ok. 3 kg. Polędwiczkę odcinamy, smażymy,zjadamy. Pierś obieramy z błon,szczątkowego tłuszczu itp. i myjemy w zimnej wodzie. Trzeba przygotować solankę 6-7%. Lepiej żeby była schłodzona (w lodówce do 6-7st.C.) Zwykłą lekarską strzykawką np. 50 ml. z dość grubą igłą nastrzykujemy pierś. Istotne jest by nastrzyk był wykonany dość gęsto,ale prowadzony również przy wyciąganiu igły z mięśnia.Nadmiar solanki z mięśnia nam wypłynie ( w razie przedawkowania).W żadnym razie się nie stresować ![]() Potem wkładamy w/w nastrzykniętą pierś do przygotowanej schłodzonej solanki tak żeby była całkiem zanurzona. Peklujemy 12 godz. w temp ok 20 st.(pokojowa). Wyciągamy kładziemy na sito aby obciekła. Potem zwijamy jak tradycyjną szynkę, i pakujemy w największą na rynku siatkę do szynek np. 28 lub 30. Wieszamy aby obciekła i przed wędzeniem podeschła.Ja obsuszam przez ok. 12 godz. w kotłowni w temp.20-25 st. Wędzić przez kilka godz w temp ok. 30-40 st. do uzyskania satysfakcjonującego(złotego) koloru. Pod koniec wędzenia można temp. podnieść do 50 st. na 30-60 min. Parzenie - wbić termometr z sondą do połowy grubości mięśnia (oczywiście w najgrubszym miejscu),wsadzić do gotującej się wody,nie doprowadzać do wrzenia,dolać zimnej wody,aby temp.wynosiła w granicach 80 st.i parzyć do momentu uzyskania w środku mięśnia temp.55 st.C.!!! Wyjąć i ostudzić ![]() Smacznego ps. zdjęcia postaram się wstawić ![]() ![]() tak wygląda pierś indyka już wpakowana w siatkę. ![]() pierś indyka wraz z polędwicą łososiową. ![]() tak wygląda moja popisowa pierś w przekroju. Widać niestety różnicę w kolorze mięśnia spowodowaną niezbyt dokładnym nastrzykiem ;-( |
Autor: | Damian [ 27 mar 2012, o 20:27 ] |
Tytuł: | Re: Wędzona rolowana pierś indyka |
Przepis jak znalazł na Wielkanoc, a Masz może Darku jakieś zdjęcia, było by jeszcze smaczniej. ![]() |
Autor: | waclaw1960 [ 29 mar 2012, o 23:17 ] |
Tytuł: | Re: Wędzona rolowana pierś indyka |
czekamy,mniam |
Autor: | Geronimo [ 2 kwi 2012, o 11:28 ] |
Tytuł: | Re: Wędzona rolowana pierś indyka |
Zdjęcia jakoś zmieściłem ![]() Dodam jeszcze że aby uzyskać lepsze sklejenie mięśnia w miejscu łączenia można jedną i drugą stronę podrapać tak aby zwiększyć powierzchnię styku, ewentualnie posypać żelatyną, lub jedno i drugie ![]() Pozdrawiam D.G. |
Autor: | waclaw1960 [ 7 kwi 2012, o 20:09 ] |
Tytuł: | Re: Wędzona rolowana pierś indyka |
piękne |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |