Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 22:31


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Fotorelacja: Jogurt Kremowy
PostNapisane: 14 lis 2009, o 00:08 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 23:28
Posty: 97
Lokalizacja: Brzeziny
Jakiś czas temu zamówiłem ze strony agrovis.eu kultury bakterii firmy Danisco do przygotowania jogurtu kremowego.

Składniki potrzebne do wykonania jogurtu:
*2-3 litrów mleka
*1 torebka kultur bakterii Vital

Załącznik:
P4101209.JPG


Załącznik:
P4101206.JPG


Załącznik:
P4101213.JPG



Wykonanie:

Mleko dzielimy na 2 części.Jedną odkładamy do lodówki by się schłodziła a do drugiej dodajemy cukier (około 10%) i gotujemy do wrzenia.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Pozdrawiam Adam!


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Fotorelacja: Jogurt Kremowy
PostNapisane: 14 lis 2009, o 00:15 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 23:28
Posty: 97
Lokalizacja: Brzeziny
Dolewamy schłodzone mleko do gotującego tak by mieszanina osiągnęła temperaturę 43-45*C.
Gdy mleko osiągnie już odpowiednią temperaturę wsypujemy bakterie i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się proszku.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Pozdrawiam Adam!


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Fotorelacja: Jogurt Kremowy
PostNapisane: 14 lis 2009, o 00:20 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 23:28
Posty: 97
Lokalizacja: Brzeziny
Mleko wlewamy do wyparzonych słoików lub do kubeczków (jeśli posiadamy jogurtownicę) wstawiamy do dużego garnka i zalewamy wodą o temperaturze około 40-50*C.
Zakrywamy garnek i wstawiamy go do piecyka,którym włączamy termoobieg i temperaturę 40*C.
Całość pozostawiamy na 6 do 8 godzin.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Pozdrawiam Adam!


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Fotorelacja: Jogurt Kremowy
PostNapisane: 14 lis 2009, o 00:28 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 23:28
Posty: 97
Lokalizacja: Brzeziny
Po tym czasie jogurt schładzamy w lodówce (najlepiej jedna noc)
Takim sposobem otrzymujemy pyszny kremowy jogurt.
Pozdrawiam!


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Pozdrawiam Adam!


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Fotorelacja: Jogurt Kremowy
PostNapisane: 14 lis 2009, o 10:48 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 894
;) Cześć ;)
A dasz spróbować??
:)
pozdrawiam
D.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Fotorelacja: Jogurt Kremowy
PostNapisane: 14 lis 2009, o 19:22 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 23:28
Posty: 97
Lokalizacja: Brzeziny
Darku jogurt robiłem jakieś 2-4 miesiące temu i muszę przyznać ze rozszedł się w 2 dni.
Więc chyba zły nie był ;)
Jak zrobię ponownie to na pewno przyniosę na zlot!

_________________
Pozdrawiam Adam!


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Fotorelacja: Jogurt Kremowy
PostNapisane: 14 lis 2009, o 20:32 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 894
O! ;)
właśnie o to chodzi :D
dzięki


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Fotorelacja: Jogurt Kremowy
PostNapisane: 18 mar 2010, o 19:46 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 08:22
Posty: 503
Podgrzewam temat, niczym jogurt. Otóż zainspirowany poczynaniami kolegi, a także moją manifą potępiającą przemysł spożywczy oraz dążeniem do samowystarczalności żywieniowej, w dniu dzisiejszym zamówiłem po kilka różnych kultur Vital celem przetestowania. Pierwszy kontakt telefoniczny był niczym pierwsza styczność z biowinem - lidzbarski odpowiednik pani Izy miłym głosem opowiadał i odpowiadał na szereg pytań kwalifikacyjnych, całkiem cierpliwie i treściwie. Myślę, że mogę polecić, a jak się uda, jogurt przyniosę na spotkanie w B.
Pre państwa... dążę do tego, żeby w sklepach zanabywać jeno cukier.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Fotorelacja: Jogurt Kremowy
PostNapisane: 19 mar 2010, o 11:41 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Po co kupować cukier, jako nasi dziadowie, ze dwa (lub więcej :D ) ule postaw w ogrodzie i obejdziesz się bez cukru buraczanego, który również powstaje z udziałem złożonych procesów chemicznych.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Fotorelacja: Jogurt Kremowy
PostNapisane: 19 mar 2010, o 12:06 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 08:22
Posty: 503
Osz w mordę... to będę musiał sobie dokupić trochę ziemi, bo przy moich planach ekstensywnych upraw.... :roll:


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.030s | 14 Queries | GZIP : Off ]