Ostatnia wizyta: Teraz jest 13 lis 2019, o 06:07


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pascha Wielkanocna
PostNapisane: 10 kwi 2010, o 14:43 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 865
Pascha Wielkanocna


1 kg tłustego twarogu
6 żółtek
250 ml 30% śmietany kremówki
250 g masła
140 g cukru pudru ( z cukrem ostrożnie dałem ½ tego co w przepisie i jest słodkie)
1 laska wanilii
100 g rodzynek ( może być więcej w/g gustu )
50 g. orzechów włoskich
80 g fig suszonych
10 szt. lub więcej śliwek kalifornijskich
50 g. owoców nerkowca.
2 szt usztywniacza do śmietany dr. Oetkera
50 g. suszonej żurawiny ( wnosi fajny kolor)
40 g smażonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
40 g. daktyli
A w ogóle to bakalii – jakie kto chce , jakie kto lubi- każda ulubiona kompozycja dobra.

Rodzynki opłukać, daktyle, figi,śliwki opłukać i pokroić w kostkę.Orzechy włoskie,nerkowca zmielić na dość grubej siatce maszynką do mięsa.
Śmietanę doprowadzić do temp. bliskiej wrzeniu w kąpieli wodnej, z przeciętą na pół laską wanilii.
Odstawić, poczekać aż wystygnie i z laski wanilii wycisnąć do śmietany miąsz ( drobne, ciemne pyłki)
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na białą masę.Cały czas miksująć, wlać roztopione letnie masło.Zmieszać ze śmietaną ,wstawić do naczynia z wrzątkiem i ubijać aż zgęstnieje,wtedy dodać usztywniacze dr. Oetkera.
Twaróg mielić 2x. Raz na sitku dość grubym , drugi na jak najdrobniejszym.(Zalecają 3x, ale wg mnie nie ma potrzeby- zresztą jak komu pasuje) Mielenie twarogu to najmniej z tego wszystkiego przyjemna czynność.
Zmieszać miksująć z masą śmietanowo-żółtkowo-masłową i na końcu dodać bakalie.
Żeby bakalie równomiernie rozprowadzić mieszam mikserem z hakami.

Masę włożyć do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej sterylną gazą opatrunkową.
Dobrze jest jak forma na spodzie ma dziurkę k. ma odpłynąć nadmiar serwatki.
Ja zastosowałem doniczkę plastikową na kwiaty z przyczepianym podstawkiem.
Rzeczywiscie trochę serwatki wyciekło.Paschę trochę obciążyć i na noc do lodówki.
Na drugi dzień -pychota;-D

Przepis z ,,Kuchni Polskiej” Marzeny Wasilewskiej z moimi modyfikacjami po lekturze wielu przepisów na paschę.

Obrazek


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pascha Wielkanocna
PostNapisane: 10 kwi 2010, o 15:46 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Chwilowo nie mam czasu, ale później zamieszczę przepis na Paschę Królewską którą zrobiłem w tym roku na Wielkanoc... Była tak pyszna, że wszyscy się zajadali :D


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL