Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Pascha Wielkanocna http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=141 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Geronimo [ 10 kwi 2010, o 14:43 ] |
Tytuł: | Pascha Wielkanocna |
Pascha Wielkanocna 1 kg tłustego twarogu 6 żółtek 250 ml 30% śmietany kremówki 250 g masła 140 g cukru pudru ( z cukrem ostrożnie dałem ½ tego co w przepisie i jest słodkie) 1 laska wanilii 100 g rodzynek ( może być więcej w/g gustu ) 50 g. orzechów włoskich 80 g fig suszonych 10 szt. lub więcej śliwek kalifornijskich 50 g. owoców nerkowca. 2 szt usztywniacza do śmietany dr. Oetkera 50 g. suszonej żurawiny ( wnosi fajny kolor) 40 g smażonej kandyzowanej skórki pomarańczowej 40 g. daktyli A w ogóle to bakalii – jakie kto chce , jakie kto lubi- każda ulubiona kompozycja dobra. Rodzynki opłukać, daktyle, figi,śliwki opłukać i pokroić w kostkę.Orzechy włoskie,nerkowca zmielić na dość grubej siatce maszynką do mięsa. Śmietanę doprowadzić do temp. bliskiej wrzeniu w kąpieli wodnej, z przeciętą na pół laską wanilii. Odstawić, poczekać aż wystygnie i z laski wanilii wycisnąć do śmietany miąsz ( drobne, ciemne pyłki) Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na białą masę.Cały czas miksująć, wlać roztopione letnie masło.Zmieszać ze śmietaną ,wstawić do naczynia z wrzątkiem i ubijać aż zgęstnieje,wtedy dodać usztywniacze dr. Oetkera. Twaróg mielić 2x. Raz na sitku dość grubym , drugi na jak najdrobniejszym.(Zalecają 3x, ale wg mnie nie ma potrzeby- zresztą jak komu pasuje) Mielenie twarogu to najmniej z tego wszystkiego przyjemna czynność. Zmieszać miksująć z masą śmietanowo-żółtkowo-masłową i na końcu dodać bakalie. Żeby bakalie równomiernie rozprowadzić mieszam mikserem z hakami. Masę włożyć do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej sterylną gazą opatrunkową. Dobrze jest jak forma na spodzie ma dziurkę k. ma odpłynąć nadmiar serwatki. Ja zastosowałem doniczkę plastikową na kwiaty z przyczepianym podstawkiem. Rzeczywiscie trochę serwatki wyciekło.Paschę trochę obciążyć i na noc do lodówki. Na drugi dzień -pychota;-D Przepis z ,,Kuchni Polskiej” Marzeny Wasilewskiej z moimi modyfikacjami po lekturze wielu przepisów na paschę. ![]() |
Autor: | Łukasz [ 10 kwi 2010, o 15:46 ] |
Tytuł: | Re: Pascha Wielkanocna |
Chwilowo nie mam czasu, ale później zamieszczę przepis na Paschę Królewską którą zrobiłem w tym roku na Wielkanoc... Była tak pyszna, że wszyscy się zajadali ![]() |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |