Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Chlebowa pasja http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=540 |
Strona 2 z 2 |
Autor: | Damian [ 17 sty 2016, o 21:44 ] |
Tytuł: | Re: Chlebowa pasja |
W zimowy czas kiedy czasu mamy nieco więcej a ochoty do pracy nieco mniej proponuję wykonanie chlebka tym razem będzie to: Chleb pszenny mieszany. proporcje na 1 duży bochenek. Zaczyn przygotować (wymieszać) na 12-24h przed wyrabianiem ciasta - 100g aktywnego zakwasu żytniego; - 150g przegotowanej letniej wody; - 225g mąki pszennej typu 550. Ciasto chlebowe - 475g zaczynu wykonanego j.w; - 1050g mąki pszennej typu 550 lub 650; - 150g mąki żytniej typu 720; - 150g mąki pszennej razowej typu 2000 lub 3000; - 645g przegotowanej letniej wody; - 3 łyżeczki soli; - 200g słonecznika lub pestek dyni. Sposób wykonania Składniki wymieszać w misce, odczekać 10 minut i zagniatać już na stole ok. 5 minut, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Odstawić na 1 godzinę i jeszcze raz wyrabiać 5 min, uformować bochenek i umieścić w koszyku wzrostowym (ja używam 3 litrowej tworzywowej miski wysmarowanej olejem). Pozostawić do wyrośnięcia - do podwojenia objętości. Przełożyć na blachę posmarować roztrzepanym jajkiem i naciąć, wsunąć do piekarnika nagrzanego do 230°C (program góra i dół). Piec 10-15 minut, następnie obniżyć temperaturą do 200°C i piec jeszcze ok. 30 minut do zbrązowienia skórki. UWAGA Chleb musi być całkowicie wyrośnięty zanim włożymy go do piekarnika. Nie należy liczyć, że wyrośnie w piecu. Im niższa temperatura w jakiej wyrasta chleb, tym dłużej to trwa. |
Autor: | Damian [ 23 lut 2019, o 23:16 ] |
Tytuł: | Re: Chlebowa pasja |
Chleb z 50 Jubileuszowego Zlotu Chleb domowy z ziarnami (porcja na 3 blaszki keksówki) Składniki: 1 kg mąki krupczatki 1,5 szklanki mąki żytniej białej (chlebowa 720) 1,5 szklanki mąki razowej (pszenna lub żytnia) 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka ziaren słonecznika 1 szklanka nasion dyni 3 łyżki czarnuszki (opcja) 2 łyżki soli 2 łyżki cukru (może być miód) 5,5 szklanki wody zaczyn (zakwas naturalny) Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać łyżką. pozostawić pod przykryciem na 2-3 godziny. Odłożyć ok. 3 łyżki stołowe ciasta do słoika (zaczyn na kolejny chleb), trzymać nie dłużej niż 7 dni w lodówce. Ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą keksówek. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (10-12 godzin). Przed wstawieniem do piekarnika wierzch można delikatnie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać dowolnymi ziarnami. Piec w piekarniku z termoobiegiem 180 st. C czas ok 1h - 1.10h. Po upieczeniu natychmiast wyjąć z blaszek na kratkę. Spożywać następnego dnia. Smacznego |
Autor: | voy [ 23 lut 2020, o 21:10 ] |
Tytuł: | Re: Chlebowa pasja |
Damian mam pytanie: czy spotkałeś mąkę pszenną typ 3000? Teoretycznie istnieje. Ja takiej nie widziałem, jak ona wygląda? Czasami popełniam jakis chleb, najczęściej na zakwasie i czytuję dawne posty. |
Autor: | Damian [ 1 maja 2020, o 18:16 ] |
Tytuł: | Re: Chlebowa pasja |
Polecam mąki do wypieku chleba z młyna Przyrownica, można kupić na popularnym portalu aukcyjnym lub wybrać się na wycieczkę do młyna, nie jest to daleko. A to ich strona http://mlynprzyrownica.pl/ |
Autor: | voy [ 4 maja 2020, o 22:12 ] |
Tytuł: | Re: Chlebowa pasja |
Najczęściej kupuję mąkę na bałuckim taką na wagę, mają też paczkowaną pszenną, chyba 550 z młyna w Topoli Królewskiej. Ostatnio popełniam co jakiś czas chleb litewski chyba był na którymś z naszych spotkań. |
Autor: | Damian [ 6 maja 2020, o 20:06 ] |
Tytuł: | Re: Chlebowa pasja |
Ja obecnie jestem zafascynowany mąką z Przyrownicy, na Bałucki mam daleko, a ta przychodzi do paczkomatu i to jeszcze za darmo. |
Autor: | voy [ 7 maja 2020, o 22:36 ] |
Tytuł: | Re: Chlebowa pasja |
Czy kupujesz ją na Alle...? Ceny wiodące. Nie wiem czy się coś zmieniło cenowo. Za tą z Topoli płaciłem ostatnio 2,50 |
Autor: | Damian [ 8 maja 2020, o 18:09 ] |
Tytuł: | Re: Chlebowa pasja |
Tak kupuję na Alledrogo, ale przesyłkę mam gratis |
Autor: | voy [ 12 maja 2020, o 18:57 ] |
Tytuł: | Re: Chlebowa pasja |
W sobotę wybralem się po dłuższej przerwie na Bałucki. Kupiłem makę żytnią 720 na wagę po 2 pln. Na kilku straganach była, prócz mąki na wagę, mąka paczkowana z rozmaitych młynów. Zwróciłem uwagę na mąkę Szadkowską Dla Domu, to maka której używa moja żona. Kupujemy ją w markecie ostatnio po 2.59 na ryku po 3. Byla też Mąka Pytlowa (ładna nazwa) i kilka innych pszennych i żytnich. Jeśli chodzi o nazwy podoba mi się Mąka Zytnia Barszczowa z Przyrownicy. |
Autor: | Damian [ 17 maja 2020, o 19:18 ] |
Tytuł: | Re: Chlebowa pasja |
Też kiedyś kupiłem Mąkę żurkową |
Strona 2 z 2 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |