Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Chlebowa pasja http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=540 |
Strona 1 z 2 |
Autor: | Damian [ 20 kwi 2014, o 22:05 ] |
Tytuł: | Chlebowa pasja |
Witajcie, ostatnimi czasy przestawiłem się z pieczenia chleba w automacie (drożdżowy), na chleb na zakwasie robiony własnymi ręcyma, jak wyszło zobaczcie na fotkach. Jeśli będziecie zainteresowani mogę podać przepisy. ![]() |
Autor: | Geronimo [ 21 kwi 2014, o 01:38 ] |
Tytuł: | Re: Clebowa pasja |
Oj ,oj ,oj Damian - fajne -zwłaszcza ten na trzecim zdjęciu prezentuje się odlotowo. Oczywiście jestem zainteresowany.Podaj przepisy jakbyś mógł ![]() gratuluję i pozdrawiam |
Autor: | Damian [ 21 kwi 2014, o 20:51 ] |
Tytuł: | Re: Clebowa pasja |
Chleb codzienny Ten chleb jest dobry na początek pieczenia na zakwasie. Stosunek zaczynu do reszty dodanej maki w tym chlebie jest 50:50. Przy takiej ilości nawet całkiem młody zakwas się sprawdzi. Łatwy do wykonania, mający zalety obydwu gatunków tzn. żytniego i pszennego: prosty do wyrabiania i przy odrobinie wprawy zachowujący nawet dobrze formę bochenka bez dodatkowego wspomagania. Składniki: Zaczyn: 150g mąki żytniej typ 720 150g wody 100g zakwasu aktywnego całość przygotować 12-16 godzin przed rozrabianiem ciasta. Ciasto: 400 g zaczynu (przygotowanego jw) 100 g mąki żytniej chlebowej (np. typ 720) 300 g mąki pszennej (np. typ 550) ok. 150 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru lub miodu (opcjonalnie) 20 ml oleju (opcjonalnie) Sposób wykonania: Składniki wymieszać w misce, wyrabiać ok. 5 minut, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Odstawić na 20 min i jeszcze raz 5 min wyrabiać. Ułożyć w formie, bądź uformować bochenek, przełożyć do dobrze wysypanej mąką miski lub koszyka. Pozostawić do wyrośnięcia - do podwojenia objętości. Przełożyć na blachę i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 230°C (program góra i dół). Piec 10-15 minut, następnie obniżyć temperaturą do 200°C i piec jeszcze ok. 20 minut do zbrązowienia skórki. UWAGA Chleb musi być całkowicie wyrośnięty zanim włożymy go do piekarnika. Nie należy liczyć, że wyrośnie w piecu. Im niższa temperatura w jakiej wyrasta chleb, tym dłużej to trwa. przepis na podstawie strony chleb.info.pl |
Autor: | wuj_stach [ 4 lis 2014, o 14:27 ] |
Tytuł: | Re: Chlebowa pasja |
Damian a gdzie kupujesz mąkę na chleb ? Podzieliłbyś się zakwasem jak coś ![]() |
Autor: | Damian [ 4 lis 2014, o 23:32 ] |
Tytuł: | Re: Chlebowa pasja |
Mąkę zamawiam w Młyn gospodarczy w Nowotańcu poprzez "alledrogo" 5kg kosztuje 8zł, jakość wg mojej znajomości b.dobra. Zakwasem z miłą chęcią się podzielę. |
Autor: | wuj_stach [ 5 lis 2014, o 13:44 ] |
Tytuł: | Re: Chlebowa pasja |
Ok, Dzięki za info ![]() Jak się trochę ogarnę z robotą to się odezwę po zakwas. Dzięki. |
Autor: | Geronimo [ 24 sty 2015, o 14:02 ] |
Tytuł: | Re: Chlebowa pasja |
Coraz większe wrażenie sprawiają na mnie domowe chleby. Chleb Damiana na wczorajszym zlocie bardzo mi smakował. Będę czekał cierpliwie na przepis i niezwłocznie go upiekę ![]() pozdrawiam D.G. |
Autor: | Damian [ 24 sty 2015, o 20:45 ] |
Tytuł: | Re: Chlebowa pasja |
A oto przepis na chleb który tak Wam wczoraj smakował. Chleb razowy mieszany z ziarnami Namaczanka: przygotować (wymieszać) na 12-24h przed wyrabianiem ciasta - 200g mąki pszennej razowej (185-2000) - 1 łyżeczka soli - 170g mleka/jogurtu/maślanki (ja używam maślanki) Zaczyn II etapowy: - I etap 50g aktywnego zakwasu żytniego + 100g mąki żytniej razowej + 100g wody (pozostawić na 8-12h) - II etap 100g mąki żytniej razowej + 100g wody (pozostawić na 5-6h) Ciasto chlebowe: - Namaczanka - Zaczyn - 50-60g mąka żytnia chlebowa - 1/4 łyżeczki soli - 2 łyżeczki miodu (opcja) - 1 łyżka oliwy - 100g ziarna wg uznania słonecznik/dynia itp. itd. Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać, konsystencja dając się wymieszać łyżką drewnianą i pozostawić na 1/2-1h. Następnie wymieszać jeszcze raz i przełożyć do wysmarowanych i wysypanych grubą mąką foremek. Czas wyrastania ok 4-5h (do podwojenia objętości). Pieczenie 10 min w 240st C następnie ok 30-45min w 210st C. Osobiście używam garnka rzymskiego z Biowinu (obydwie połowy) i wtedy powyższą proporcję należy zrobić x3. Chleb przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem będzie pięknie błyszczący. Pamiętajcie garnek wstawiamy do zimnego piekarnika. |
Autor: | wuj_stach [ 4 lut 2015, o 15:42 ] |
Tytuł: | Re: Chlebowa pasja |
Hmm, Przepis ciekawy ale czy na takim zaczynie bez zakwasu ani drożdży chlebek faktycznie nam urośnie ? |
Autor: | Damian [ 5 lut 2015, o 22:05 ] |
Tytuł: | Re: Chlebowa pasja |
wuj_stach napisał(a): Hmm, Przepis ciekawy ale czy na takim zaczynie bez zakwasu ani drożdży chlebek faktycznie nam urośnie ? Mea culpa, faktycznie już poprawiłem przepis ![]() ![]() |
Strona 1 z 2 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |