Łódzki Klub Winiarzy
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/

Warsztaty w Biowinie
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=50&t=97
Strona 4 z 9

Autor:  Krzysztof [ 31 sie 2010, o 18:10 ]
Tytuł:  Re: Warsztaty w Biowinie

3 września - tradycyjnie w pierwszy piątek miesiąca odbędą się warsztaty w Biowinie.
Zapraszam wszystkich w imieniu Biowinu.

Autor:  tornadoretkinia [ 31 sie 2010, o 19:44 ]
Tytuł:  Re: Warsztaty w Biowinie

Tak dla formalności, o tej samej godzinie (17:00)?

Autor:  Krzysztof [ 1 wrz 2010, o 09:29 ]
Tytuł:  Re: Warsztaty w Biowinie

Tak, jak zawsze o godzinie 17-00.

Autor:  Luku [ 3 wrz 2010, o 22:54 ]
Tytuł:  Re: Warsztaty w Biowinie

Koleżanki i koledzy, co było dziś ciekawego?

Autor:  Łukasz [ 5 wrz 2010, o 22:32 ]
Tytuł:  Re: Warsztaty w Biowinie

Prosiłbym aby ktoś kto był, zamieścił przepisy które były podane (w szczególności na te powidła), z góry dziękuję...

Autor:  Luku [ 8 wrz 2010, o 20:17 ]
Tytuł:  Re: Warsztaty w Biowinie

Luku napisał(a):
Koleżanki i koledzy, co było dziś ciekawego?



???

Autor:  Krzysztof [ 8 wrz 2010, o 22:09 ]
Tytuł:  Re: Warsztaty w Biowinie

OK,
podam stosowany przepis ale nie ma w nim nic odkrywczego:
- 1 kg owoców
- 0,3 - 0,5 kg cukru
- 100 ml. zimnej wody
- frukta-żel (BIOWIN)

1. Owoce umyć, wypestkować, większe rozdrobnić
2. Frukta-żel wymieszać z dwoma łyżkami cukru, dodać wodę. Całość wlać do gotujących się owoców intensywnie mieszając.
3. Wsypać pozostałą ilość cukru, gotować do całkowitego rozpuszczenia.
4. Aby zachować kolor i podkreślić smak konfitury należy dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
4. Gorącą konfiturę nałożyć do słoików, zakręcić i postawić dnem do góry.

Celem przygotowywania powideł była prezentacja środka żelującego sprzedawanego przez BIOWIN a produkowanego przez zakłady w Jaśle. Środek ten jest znakomitej jakości, produkowany z jabłek. Ma bardzo przyjemny jabłkowy aromat i znakomicie żeluje.
Jako próba kontrolna był użyty inny środek żelujący, produkcji chińskiej. Tańszy, ale słabo żelujący o "przyjemnym" zapaszku mączki rybnej.
Produkty Dr. Oetker są droższe i również nie pachną tak pięknie ja frukta-żel.

Poza tym próbowaliśmy różnych wyrobów: piwo wino i miody. Tradycyjnie mocno zaszumiało mi w głowie.

Autor:  waclaw1960 [ 5 gru 2010, o 18:38 ]
Tytuł:  Re: Warsztaty w Biowinie

witam,czy na piątkowe spotkanie planowany jest temat wiodacy?

Autor:  Krzysztof [ 5 gru 2010, o 20:16 ]
Tytuł:  Re: Warsztaty w Biowinie

Tak
pokazane będą prace związane z pierwszym obciągiem wina.
Jednak temat spotkania nie jest aż taki ważny. Ważna jest atmosfera. Ta jest zawsze dobra.

Autor:  voy [ 5 gru 2010, o 23:24 ]
Tytuł:  Re: Warsztaty w Biowinie

Brałem udział już w kilku spotkaniach w BIOWINIE nie przypominam sobie abyśmy omawiali sprawy istotne dla historii świata.Sprawa pierwsego obciągu jest istotna dla winiarzy.
Wacław zapraszamy.

Strona 4 z 9 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/