Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Warsztaty w Biowinie http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=50&t=97 |
Strona 4 z 9 |
Autor: | Krzysztof [ 31 sie 2010, o 18:10 ] |
Tytuł: | Re: Warsztaty w Biowinie |
3 września - tradycyjnie w pierwszy piątek miesiąca odbędą się warsztaty w Biowinie. Zapraszam wszystkich w imieniu Biowinu. |
Autor: | tornadoretkinia [ 31 sie 2010, o 19:44 ] |
Tytuł: | Re: Warsztaty w Biowinie |
Tak dla formalności, o tej samej godzinie (17:00)? |
Autor: | Krzysztof [ 1 wrz 2010, o 09:29 ] |
Tytuł: | Re: Warsztaty w Biowinie |
Tak, jak zawsze o godzinie 17-00. |
Autor: | Luku [ 3 wrz 2010, o 22:54 ] |
Tytuł: | Re: Warsztaty w Biowinie |
Koleżanki i koledzy, co było dziś ciekawego? |
Autor: | Łukasz [ 5 wrz 2010, o 22:32 ] |
Tytuł: | Re: Warsztaty w Biowinie |
Prosiłbym aby ktoś kto był, zamieścił przepisy które były podane (w szczególności na te powidła), z góry dziękuję... |
Autor: | Luku [ 8 wrz 2010, o 20:17 ] |
Tytuł: | Re: Warsztaty w Biowinie |
Luku napisał(a): Koleżanki i koledzy, co było dziś ciekawego? ??? |
Autor: | Krzysztof [ 8 wrz 2010, o 22:09 ] |
Tytuł: | Re: Warsztaty w Biowinie |
OK, podam stosowany przepis ale nie ma w nim nic odkrywczego: - 1 kg owoców - 0,3 - 0,5 kg cukru - 100 ml. zimnej wody - frukta-żel (BIOWIN) 1. Owoce umyć, wypestkować, większe rozdrobnić 2. Frukta-żel wymieszać z dwoma łyżkami cukru, dodać wodę. Całość wlać do gotujących się owoców intensywnie mieszając. 3. Wsypać pozostałą ilość cukru, gotować do całkowitego rozpuszczenia. 4. Aby zachować kolor i podkreślić smak konfitury należy dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. 4. Gorącą konfiturę nałożyć do słoików, zakręcić i postawić dnem do góry. Celem przygotowywania powideł była prezentacja środka żelującego sprzedawanego przez BIOWIN a produkowanego przez zakłady w Jaśle. Środek ten jest znakomitej jakości, produkowany z jabłek. Ma bardzo przyjemny jabłkowy aromat i znakomicie żeluje. Jako próba kontrolna był użyty inny środek żelujący, produkcji chińskiej. Tańszy, ale słabo żelujący o "przyjemnym" zapaszku mączki rybnej. Produkty Dr. Oetker są droższe i również nie pachną tak pięknie ja frukta-żel. Poza tym próbowaliśmy różnych wyrobów: piwo wino i miody. Tradycyjnie mocno zaszumiało mi w głowie. |
Autor: | waclaw1960 [ 5 gru 2010, o 18:38 ] |
Tytuł: | Re: Warsztaty w Biowinie |
witam,czy na piątkowe spotkanie planowany jest temat wiodacy? |
Autor: | Krzysztof [ 5 gru 2010, o 20:16 ] |
Tytuł: | Re: Warsztaty w Biowinie |
Tak pokazane będą prace związane z pierwszym obciągiem wina. Jednak temat spotkania nie jest aż taki ważny. Ważna jest atmosfera. Ta jest zawsze dobra. |
Autor: | voy [ 5 gru 2010, o 23:24 ] |
Tytuł: | Re: Warsztaty w Biowinie |
Brałem udział już w kilku spotkaniach w BIOWINIE nie przypominam sobie abyśmy omawiali sprawy istotne dla historii świata.Sprawa pierwsego obciągu jest istotna dla winiarzy. Wacław zapraszamy. |
Strona 4 z 9 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |