Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Warsztaty w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach 15 III http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=50&t=348 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Radek [ 13 mar 2012, o 11:53 ] |
Tytuł: | Warsztaty w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach 15 III |
Właśnie się dowiedziałem, że Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach organizuje w dniu 15.03.2012 (czwartek) warsztaty praktyczne "Wybrane zagadnienia z uprawy, oceny odmian oraz cięcia i formowania krzewów winorośli". http://www.inhort.pl/files/konferencje_2012/warsztaty_winorosl/Warsztaty%20Praktyczne_winorosl_2012.pdf W linku powyżej jest informacja, że zapisy są prowadzone do wczoraj, ale ja dzisiaj zapisywałem się telefonicznie i nie było problemu. Program: 10.00 Otwarcie spotkania – dr Halina Morgaś 10.05 – 10.20 Kolekcja odmian winorośli Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach – gromadzenie i ocena zasobów genowych winorośli oraz najlepsze odmiany – dr hab. Jerzy Lisek, prof. IO 10.20 – 10.35 Zastosowanie biostymulatorów w uprawie winorośli i innych roślin sadowniczych – wyniki prac prowadzonych w IO, w ramach projektu EkoTechProdukt – dr Lidia Sas Paszt. 10.35 – 11.05 Podstawowe zasady cięcia i formowania winorośli – dr hab. Jerzy Lisek, prof. IO 11.05 – 11.30 Przerwa kawowa 11.30 Praktyczny pokaz cięcia winorośli – Sad Pomologiczny – dr hab. Jerzy Lisek, prof. IO Koszt 20zł. |
Autor: | Łukasz [ 13 mar 2012, o 20:39 ] |
Tytuł: | Re: Warsztaty w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach 15 I |
Że też robią to w środku tygodnia ![]() ![]() |
Autor: | Marek [ 14 mar 2012, o 17:08 ] |
Tytuł: | Re: Warsztaty w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach 15 I |
A ja jadę - przed chwilą sie zapisałem ![]() |
Autor: | waclaw1960 [ 15 mar 2012, o 23:03 ] |
Tytuł: | Re: Warsztaty w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach 15 I |
żałuję ,że tak późno się dowiedziałem,może uczestnicy konferencji zdradziliby sekrety prowadzenia winorośli? |
Autor: | Damian [ 16 mar 2012, o 09:31 ] |
Tytuł: | Re: Warsztaty w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach 15 I |
Myślę, że dobrym pomysłem byłoby krótkie zrelacjonowanie Warsztatów na Naszym Forum. |
Autor: | Radek [ 16 mar 2012, o 12:43 ] |
Tytuł: | Re: Warsztaty w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach 15 I |
Z mojej perspektywy, osoby początkującej, warsztaty uwarzam za bardzo ciekawe i przydatne. Zarówno część wykładowa jak i praktyczna zawierały bardzo dużo wniosków z hodowli prowadzonej w Instytucie Ogrodnictwa, dzięki czemu nie była to czysto podręcznikowa teoria. Profesor Lisek bardzo cierpliwie odpowiadał na wszystkie, nawet najprostsze pytania. Poniżej opisuję to co zanotowałem i zapamiętałem aczkolwiek notatki robiłem pod swoim kątem, pomijając na przykład to co dotyczyło odmian białych (bo mam tylko czerwone). W pierwszym punkcie programu zaprezentowano krótko prace Instytutu Ogrodnictwa w dziedzinie winorośli. Instytut posiada, o ile dobrze pamiętam, około 300 krzewów różnych odmian zarówno w uprawie polowej jak i w tunelu foliowym (tylko te, które nie radzą sobie w polu). Winorośla w uprawie polowej prowadzone są w formie głowy, co pozwala na ich łatwe okrywanie na zimę. Dzięki temu, według słów prof. Liska, owocują u nich odmiany vitis vinifera, które przy wyższym prowadzeniu nie są w stanie wytrzymać polskich mrozów. Co ciekawe, profesor bardzo pozytywnie wypowiadał się o winoroślach własnokorzeniowych, nie szczepionych na podkładkach. Zaletą jest większa mrozoodporność i zdolność regeneracji z pąków uśpionych. W jego opinii i doswiadczeniu, zagrożenie filokserą występuje tylko w przypadku przyniesienia jej do winnicy z zewnątrz na zarażonych nią sadzonach. Chyba większość krzewów w kolekcji instytutu jest posadzona na własnych korzeniach. Instytut w swoich uprawach stara się minimalizować ilość stosowanej ochrony chemicznej w celu oceny naturalnych właściwości odmian. Jako najbardziej perspektywiczne odmiany czerwone w naszych warunkach uznane zostały Regent, Marechal Foch i Cabernet Cortis, przy czym ta ostatnia odmiana jest z nich najbardziej zależna od warunków pogodowych ale jest w stanie dać najlepsze rezultaty. Ta informacja bardzo mnie ucieszyła ponieważ te właśnie odmiany (+ Rondo, ocenione trochę gorzej) posadziłem u siebie. Z odmian czystych vitis vinifera najlepiej ocenione zostały Dornfelder, Pinot Noir i Pinot Gris. W drugiej części przedstawione zostały wyniki eksperymentów z biostymulatorami na bazie odmian Regent i Solaris. Ocenianych było wiele parametrów, takich jak na przykład ilość cukru w jagodach, plon, masa pędów, masa korzeni, długość korzeniu, na kilku próbkach po 4 krzewy każda. Oprócz grupy kontrolnej była grupa nawożona obornikiem, NPK oraz preparatami Bioilsa, Ausma, Ecomix i różnymi kombinacjami preparatów z nawozami tradycyjnymi. Rezultaty w poszczególnych parametrach były bardzo różne, to znaczy różne kombinacje okazywały się najlepsze. Nie było możliwe wybranie jednej, najlepszej i uniwersalnej formy nawożenia. W części trzeciej zaprezentowane zostały sposoby formowania i cięcia. Częściowo była to wiedza, jaką można znaleźć w książkach, jednkaże podana w sposób bardzo precyzyjny i przejrzysty, ze wskazaniem zalet i wad oraz uzupełniona zdjęciami i wnioskami z własnych doświadczeń instytutu. Formy wysokie, preferowane obecnie w krajach winiarskich jako wygodne w uprawie mechanicznej, w naszych warunkach są trudne do okrywania na zimę. Ponieważ Instytut nie może sobie pozwolić na straty w materiale badawczym, w uprawie polowej stosowana jest forma głowy, aczkolwiek winorośla, które widzieliśmy w tunelu foliowym, prowadzone są w formie podwójnego Guyota. Winorośla w polu okrywanie są ziemią i słomą. Aby takie okrywanie było łatwiejsze w Instytucie winorośla są już wstępnie przycinane przed zimą. Najciekawszy był oczywiście praktyczny pokaz cięcia, ponieważ w rzeczywistości winorośl nie rośnie tak równo jak w podręcznikach i wybór miejsc cięcia nie zawsze jest oczywisty. Na przykładzie kilku krzewów zaprezentowany był sposób cięcia w różnych sytuacjach (np. uszkodzeń mrozowych) i dla różnych form prowadzenia. Była również możliwość przycięcia krzewu własnoręcznie, pod okiem profesora Liska. Część uczestników warsztatów zabrała poodcinane łozy w celu ukorzenienia i wsadzenia u siebie. Ta prezentacja była dla mnie bardzo wartościowa ponieważ dotąd sposób przycinania krzewów znałem praktycznie tylko z obrazków. |
Autor: | Damian [ 19 mar 2012, o 10:14 ] |
Tytuł: | Re: Warsztaty w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach 15 I |
Dzięki za relację. ![]() ![]() |
Autor: | Marek [ 19 mar 2012, o 13:49 ] |
Tytuł: | Re: Warsztaty w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach 15 I |
Najciekawsze, jak zwykle, były opinie wyrażone w prywatnej rozmowie podczas zajęć praktycznych. Mówię najciekawsze, bo dotyczyły różnych mitów związanych z uprawą winorośli w Polsce. No ale o tym mogę opowiedzieć na zlocie ![]() |
Autor: | Damian [ 19 mar 2012, o 17:25 ] |
Tytuł: | Re: Warsztaty w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach 15 I |
Trzymamy Cię Marku za słowo ![]() |
Autor: | Maciek Krawczyk [ 19 mar 2012, o 23:49 ] |
Tytuł: | Re: Warsztaty w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach 15 I |
Również jestem niezwykle ciekaw przekazanych informacji, a zwłaszcza kwestii stosowania biostymulatorów w uprawie. Jeśli można wiedzieć, tak ogólnie, jakie biostymulatory były opisywane? |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |