Do konkursu pozostało 27 dni!
Trochę o sędziach, sędziowaniu i ocenach:
- każda kategoria win jest oceniana przez minimum 5 sędziów;
- wina oceniane są anonimowo, tzn. że sędziowie nie wiedzą kto jest autorem wina ani z czego wino zostało zrobione. Anonimowość zapewnia podwójne kodowanie win przez organizatorów ale również przysyłanie ich w regulaminowych butelkach (zielona bordówka 0,75 l, zamknięta korkiem, bez żadnych znaków szczególnych);
- wina oceniane są na podstawie 20-punktowej skali (jej dokładny opis znajduje się
tutaji w kolejnych postach);
- ocena wina wynika ze średniej ucinanej wszystkich ocen sędziów danej kategorii, tzn. że usuwa się dwie skrajne oceny (najniższą i najwyższą) a z pozostałych wylicza średnią (jak na zawodach łyżwiarstwa figurowego albo skoków narciarskich);
- najniższe oceny w dotychczasowej historii konkursów zebrały wina: z ciemnych i jasnych winogron (3,32 pkt), z mniszka lekarskiego (2,75 pkt) i ziołowe (1,625 pkt);
- najwyżej oceniane wina to: wino z DR (17,33 pkt), z wiśni i czarnego bzu (17,50 pkt) i czarnej porzeczki (18,13 pkt).