Łódzki Klub Winiarzy
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/

Destylaty alkoholowe J. Pischl
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=52&t=185
Strona 1 z 1

Autor:  Marek [ 16 wrz 2010, o 13:16 ]
Tytuł:  Destylaty alkoholowe J. Pischl

Ukazała się książka o destylacji alkoholi owocowych Josefa Pischla. Do kupienia tylko przez internet, cena z przesyłką ok. 75 zł.
Jak przeczytam, to napiszę co o niej sądzę ;)

Autor:  Damian [ 11 paź 2010, o 11:22 ]
Tytuł:  Re: Destylaty alkoholowe J. Pischl

I jak Marku lektura?? Jest tam jakaś cenne wiedza??

Autor:  Geronimo [ 20 lis 2010, o 20:29 ]
Tytuł:  Re: Destylaty alkoholowe J. Pischl

Damian napisał(a):
I jak Marku lektura?? Jest tam jakaś cenne wiedza??

Marku.........
pozdrawiam
D.

Autor:  Marek [ 23 lis 2010, o 13:38 ]
Tytuł:  Re: Destylaty alkoholowe J. Pischl

Przyszła pora, żeby napisać parę słów wiecej.
Jest to tłumaczenie jednego z podstawowych podręczników dla zawodowych destylatorów napisanego przez austriackiego fachowca Josefa Pischla.
Książka zawiera dużą ilość przydatnych informacji i omawia kolejno wszystkie etapy przygotowania zacierów owocowych, ich fermentacji i destylacji.
Osobny rozdział autorstwa Petera Jaegera poświęcony jest otrzymywaniu destylowanych napojów alkoholowych z surowców skrobiowych.
Przyjemność lektury psuje niestety kilka czynników.
Jednym z nich jest, niestety niekompetentna, przedmowa Piotra Bikonta. Do drugiej przedmowy, autorstwa Roberta Makłowicza, nie można mieć zastrzeżeń.
Kompletną porażką jest jakość tłumaczenia. Trzeba wyraźnie powiedzieć, że p. Joanna Gilewicz zupełnie nie sprostała zadaniu. Brakowi znajomości terminologii fachowej towarzyszy przy tym rozbrajająca nieporadność językowa. A oto kilka najbardziej charakterystycznych przykładów :
str.30 ,,Węglowodany. Głównie cukry proste, surowiec ulegający fermentacji do alkoholu etylowego"
str. 43 ,,Pomiar przy użyciu refraktometru jest metodą optyczną"
str. 49 ,,Do przechowywania surówki używa się pojemników odpowiednich dla jej zawartości alkoholu, których nie należy stosować do wysokoprocentowych destylatów".
str. 78 ,,Przy destylacji kolumnowej wystarczy ilość owocu potrzebna do napełnienia kotła, ponieważ odpęd jest tylko jednokrotny"
str. 97 ,, ... nadciśnienia 0,5 b." - powinno być : 0,5 bar (przyp. mój)
str. 158 ,,Kwas wlewa się kilka godzin po dodaniu pektyny, gdy nastaw jest już trochę rzadszy"
Deklaracja wydawcy (str.13), że starał się zastosować ,,poprawny technicznie i zarazem zrozumiały dla wszystkich język" pozostaje jedynie w sferze marzeń.
Sytuację braku klarowności przekładu pogłębiają dodatkowo uwagi do wydania polskiego, wyróżnione w tekście kursywą. Pochodzą one od wydawcy, który korzystał m.in. ze spostrzeżeń członków jednego z forów tematycznych. Uwagi te są często , mówiąc delikatnie, nie na temat. Przykłady:
str. 27 Autor, Josef Pischl, pisze o aparaturze do destylacji zacierów owocowych w gorzelniach gospodarczych (w Austrii dopuszczalne są maks. 3 półki) . Wydawca pisze
natomiast o stosowanych w Polsce kolumnach destylacyjnych z minimum sześcioma półkami, pozwalającymi osiagnąć destylat o stężeniu 95,3 %
alkoholu etylowego. Uwaga jest o tyle chybiona, że tak oczyszczony spirytus owocowy nie zachowuje żadnej cechy surowcowej.
str.141 Autor pisze o filtrowaniu destylatów, natomiast w uwagach do wydania polskiego pojawia się tekst o workach filtracyjnych do pulpy owocowej.
Jaki tu jest związek ?
Co do strony edytorskiej tego wydawnictwa, to jest to, moim zdaniem, spektakularna porażka. Książce niepotrzebnie nadano postać luksusowego (gruby, mięsisty papier w kolorze ecru, sztywna okładka, duża ilość zdjęć, duży format, wysoka cena) albumu, a tak naprawdę w treści jest to po prostu podręcznik techniczny i jako podręcznik powinien mieć adekwatną postać. Widoczny jest przy tym zamiar wydawcy, żeby książka była jak najgrubsza, czemu służy wielokrotne powtarzanie identycznych zdjęć ( część jest zbędna) i szerokie marginesy.
Pomimo tych mankamentów, mogę wydawnictwo polecić wszystkim osobom zainteresowanym praktycznymi aspektami destylacji. Na pewno dowiedzą się czegoś ciekawego :D

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/