Łódzki Klub Winiarzy
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/

Słód
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=53&t=163
Strona 1 z 2

Autor:  Łukasz [ 6 lip 2010, o 10:19 ]
Tytuł:  Słód

Znalazłem na allegro sporą ilość słodu (30kg) po takiej cenie, że za kg wychodzi po 2,7 zł - ponieważ dla mnie chwilowo to jest za duża porcja to teraz mam zapytanie:
Czy byłby ktoś chętny aby dołączyć się do zakupów?
http://www.allegro.pl/item1116883781_sl ... ecamy.html

Autor:  Marcin [ 6 lip 2010, o 15:07 ]
Tytuł:  Re: Słód

Ja byłbym na razie chętny na 5kg tak na spróbowanie ( z przeznaczeniem na coś w stylu whisky ).

EDIT : Jednak wezmę 7kg .

Autor:  Łukasz [ 6 lip 2010, o 16:15 ]
Tytuł:  Re: Słód

Jak piszemy ilościami to ja również na 5 kg - czyli zostaje do rozdysponowania jeszcze 20 kg...

Autor:  Łukasz [ 9 lip 2010, o 00:04 ]
Tytuł:  Re: Słód

Pytanie zatem jest takie: Czy ktoś rozważałby zakup tego słodu w przeciągu miesiąca?

Autor:  Marek [ 9 lip 2010, o 12:48 ]
Tytuł:  Re: Słód

A czy macie śrutownik i jak chcecie ten słód scukrzyć ?

Autor:  kolman [ 9 lip 2010, o 17:01 ]
Tytuł:  Re: Słód

Jeśli chodzi o śrutownik to służę pomocą;)

Autor:  Galadhen [ 9 lip 2010, o 17:46 ]
Tytuł:  Re: Słód

Ja bym wziął może z 5 kg...

EDIT: A czemu nie kupić słodu 20 kg? Cena ciut wyższa ale i tak taniej niż na BA.

Autor:  Łukasz [ 10 lip 2010, o 01:15 ]
Tytuł:  Re: Słód

Słód się scukrza naturalnie tzn zalewa się go ciepłą wodą podgrzewa do ok 64 st C trzyma ok pół godzinki dalej do 74 st C znowu pół godzinki (to tak z głowy, bo nie chce mi się sprawdzać) i gotowe ten proces nazywa się zacieranie...

Autor:  Galadhen [ 10 lip 2010, o 07:46 ]
Tytuł:  Re: Słód

Ja wiem o co Markowi chodzi. Powiedziałbym tak 63 stopnie aż do negatywnej próby jodowej, wtedy otrzymuje tylko i wyłącznie cukry fermentowalne. Tyle że ta metoda da ich stosunkowo niewiele. Jeżeli słód ma iść na zacier, to trzeba by poszukać innych metod obróbki słodu. Tu artykuł: http://www.ar.krakow.pl/tz/ktfimt/dydak ... ech/6t.pdf

Autor:  Łukasz [ 10 lip 2010, o 12:07 ]
Tytuł:  Re: Słód

Ciekawy artykuł...

Strona 1 z 2 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/