Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Słód http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=53&t=163 |
Strona 1 z 2 |
Autor: | Łukasz [ 6 lip 2010, o 10:19 ] |
Tytuł: | Słód |
Znalazłem na allegro sporą ilość słodu (30kg) po takiej cenie, że za kg wychodzi po 2,7 zł - ponieważ dla mnie chwilowo to jest za duża porcja to teraz mam zapytanie: Czy byłby ktoś chętny aby dołączyć się do zakupów? http://www.allegro.pl/item1116883781_sl ... ecamy.html |
Autor: | Marcin [ 6 lip 2010, o 15:07 ] |
Tytuł: | Re: Słód |
Ja byłbym na razie chętny na 5kg tak na spróbowanie ( z przeznaczeniem na coś w stylu whisky ). EDIT : Jednak wezmę 7kg . |
Autor: | Łukasz [ 6 lip 2010, o 16:15 ] |
Tytuł: | Re: Słód |
Jak piszemy ilościami to ja również na 5 kg - czyli zostaje do rozdysponowania jeszcze 20 kg... |
Autor: | Łukasz [ 9 lip 2010, o 00:04 ] |
Tytuł: | Re: Słód |
Pytanie zatem jest takie: Czy ktoś rozważałby zakup tego słodu w przeciągu miesiąca? |
Autor: | Marek [ 9 lip 2010, o 12:48 ] |
Tytuł: | Re: Słód |
A czy macie śrutownik i jak chcecie ten słód scukrzyć ? |
Autor: | kolman [ 9 lip 2010, o 17:01 ] |
Tytuł: | Re: Słód |
Jeśli chodzi o śrutownik to służę pomocą;) |
Autor: | Galadhen [ 9 lip 2010, o 17:46 ] |
Tytuł: | Re: Słód |
Ja bym wziął może z 5 kg... EDIT: A czemu nie kupić słodu 20 kg? Cena ciut wyższa ale i tak taniej niż na BA. |
Autor: | Łukasz [ 10 lip 2010, o 01:15 ] |
Tytuł: | Re: Słód |
Słód się scukrza naturalnie tzn zalewa się go ciepłą wodą podgrzewa do ok 64 st C trzyma ok pół godzinki dalej do 74 st C znowu pół godzinki (to tak z głowy, bo nie chce mi się sprawdzać) i gotowe ten proces nazywa się zacieranie... |
Autor: | Galadhen [ 10 lip 2010, o 07:46 ] |
Tytuł: | Re: Słód |
Ja wiem o co Markowi chodzi. Powiedziałbym tak 63 stopnie aż do negatywnej próby jodowej, wtedy otrzymuje tylko i wyłącznie cukry fermentowalne. Tyle że ta metoda da ich stosunkowo niewiele. Jeżeli słód ma iść na zacier, to trzeba by poszukać innych metod obróbki słodu. Tu artykuł: http://www.ar.krakow.pl/tz/ktfimt/dydak ... ech/6t.pdf |
Autor: | Łukasz [ 10 lip 2010, o 12:07 ] |
Tytuł: | Re: Słód |
Ciekawy artykuł... |
Strona 1 z 2 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |