Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Zakup drożdży Maurivin B http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=53&t=463 |
Strona 3 z 3 |
Autor: | Marek [ 4 sie 2013, o 15:14 ] |
Tytuł: | Re: Zakup drożdży Maurivin B |
Krzysztof napisał(a): ...ekstrachują dobrze barwnik i zapobiegają jego wypadaniu Jeśli robią to dobrze, to może ekstrahują |
Autor: | pesko [ 15 lis 2013, o 10:44 ] |
Tytuł: | Re: Zakup drożdży Maurivin B |
Hej, Będę robił wino z jabłek szarej renety. W związku z poradami Krzysztofa (zawsze słusznymi nota bene patrz wątek: http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=59&t=411&p=5099&hilit=Maurivin+B#p5099) złożyłem zamówienie na drożdże Maurivin B w Browamatorze. W międzyczasie poszukałem informacji na temat tych drożdży i trafiłem na powyższą dyskusję. Od czasu Waszego zamówienia minęło już parę miesięcy i tak się zastanawiam czy macie może jakieś doświadczenia i opinie na temat Maurvin B. Czy ktoś z Was już tymi drożdżami wojował? Proszę o komentarze i wnioski ... Pzdr, pESKO |
Autor: | Krzysztof [ 15 lis 2013, o 14:59 ] |
Tytuł: | Re: Zakup drożdży Maurivin B |
Używałem je do wina wiśniowego. Zrobiłem wino prawie z samego soku dodając jedynie minimalną ilość syropu cukrowego maksymalnie stężonego, tak aby osiągnąć planowaną moc wina. Kwasowość zeszła bardzo dobrze. Profil aromatyczny niezły - jednak wino jest zbyt młode na jego pełną ocenę. Fermentacja biegła szybko i skutecznie. Nastaw jednak bardzo się pienił, 50% wolnej przestrzeni w balonie czasem nie zapobiegło wyjściu wina na spacer. Drożdże redukują jedynie kwas jabłkowy. |
Autor: | Eldier [ 1 wrz 2014, o 13:56 ] |
Tytuł: | Re: Zakup drożdży Maurivin B |
Wie ktoś może czy można kupić drożdże redukujące kwas jabłkowy, czy to maurivin czy jakieś inne, bezpośrednio w Łodzi? Czy muszę zamówić przez internet? Pozdrawiam |
Autor: | Marek [ 2 wrz 2014, o 12:56 ] |
Tytuł: | Re: Zakup drożdży Maurivin B |
Chyba jednak przez internet |
Autor: | Kamil [ 22 cze 2016, o 13:06 ] |
Tytuł: | Re: Zakup drożdży Maurivin B |
Krzysztof napisał(a): Używałem je do wina wiśniowego. Zrobiłem wino prawie z samego soku dodając jedynie minimalną ilość syropu cukrowego maksymalnie stężonego, tak aby osiągnąć planowaną moc wina. Kwasowość zeszła bardzo dobrze. Profil aromatyczny niezły - jednak wino jest zbyt młode na jego pełną ocenę. Fermentacja biegła szybko i skutecznie. Nastaw jednak bardzo się pienił, 50% wolnej przestrzeni w balonie czasem nie zapobiegło wyjściu wina na spacer. Drożdże redukują jedynie kwas jabłkowy. Witam, co możesz powiedzieć o winie na tych drożdżach? Planuje zrobić właśnie wino z wiśni z minimalną ilością wody. Może masz jakieś podpowiedzi co do takiego trunku. Będę wdzięczny. Pozdro. |
Autor: | Damian [ 25 cze 2016, o 21:01 ] |
Tytuł: | Re: Zakup drożdży Maurivin B |
Odpowiem nieco za kolegę, wina wiśniowe należą do cennych win czerwonych jeśli są esencjonalne to mogą być bardzo szlachetne. Problemem jest zawsze duża kwasowość która zmusza do rozcieńczania nastawu, a to prowadzi do utraty odpowiedniego poziomu "zagęszczenia". |
Autor: | Krzysztof [ 30 cze 2016, o 14:56 ] |
Tytuł: | Re: Zakup drożdży Maurivin B |
Wino wyszło dobrze (fermentowałem wiśnie na tych drożdżach kilka razy), aczkolwiek trzeba było poczekać na pojawienie się aromatów fermentacji około roku. Spadek kwasowości bardzo znaczny. Robiłem wino z minimalną ilością wody potrzebną jedynie do rozpuszczenia cukru (roztwór normalny). Można rozpuszczać cukier w soku wiśniowym ale nie chciałem go podgrzewać. Przy takim podejściu wino całkowicie wytrawne nie było kwaśne - miało kwasowość około 5,5 g./l (ostateczna kwasowość zależała od gatunku i dojrzałości zastosowanych wiśni). |
Strona 3 z 3 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |