Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
moje pierwsze wino ;-) http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=59&t=333 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | damjanek1 [ 4 sty 2012, o 16:50 ] |
Tytuł: | moje pierwsze wino ;-) |
Cześć wszystkim jestem nowy i mało doświadczony ale mam dużo zapału co do wyrobu wina hehe moje pierwsze pytanie 1 czy jak juz mam w butli 2 dzien moszcz z jabłek to nic mu nie zrobię jeśli przeposzczę go przez sokowirówkę. tzn. zrobiłem wszystko z instrukcja tak mi sie zdaj rozrobiłem drozdze dzien wczesniej poszatkowałem jabłka i zalałem wszystko syropem ale moje obawy dotycza owoców nad woda w butli Czy sie nie zepsuja, na wszystkich obrazka(instrukcjach) widac jak owoce pływaja w butli. wiec postanowiłem wszystko wyjac po 2 dniach jak załatwiłem sobie sokowirówkę i przemielić. moze troche to chaotycznie napisałem ale jestem poczatkujacy i pierwszy raz mam doczynienia z takimi procesami |
Autor: | Łukasz [ 4 sty 2012, o 17:14 ] |
Tytuł: | Re: moje pierwsze wino ;-) |
Sokowirówkę zostaw w spokoju... Zostaw to tak jak jest i mieszaj tym co jakiś czas, a po tygodniu odciśnij... Na przyszłośc załatw sobie pojemnik fermentacyjny i fermentację w miazdze prowadź w nim, a po ok tygodniu odciśnięty moszcz zlewaj do balona... |
Autor: | damjanek1 [ 8 sty 2012, o 17:36 ] |
Tytuł: | Re: moje pierwsze wino ;-) |
moje kolejne pytanie dotyczy proporcji wina wlałem do butli 4 litry soku z jabłek drożdże (300ml soku i 300wody) i 2 litry wody z 1 kg cukru postępowałem zgodnie z instrukcja do tego jeszcze mam dolać około 0.5l wody z 0.7 kg cukru Ale na moja logikę to chyba za mało wody będzie A zresztą ile tak mniej więcej wyjdzie z 10kg jabłek i 2.5litra wody wina |
Autor: | Krambroz [ 9 sty 2012, o 07:26 ] |
Tytuł: | Re: moje pierwsze wino ;-) |
Kolego z 10 kg jabłek powinieneś otrzymać 6-7,5 l soku, je sili dodałeś pektoenzym z BIOWINU,który zmiękcza tkankę owocu i dlatego owoce lepiej oddają sok. A natomiast je sili chodzi o dodanie wody w ilości 2,5 l to jest ok. ponieważ ta ilość wody nie rozcieńczy soku tak aby aromat jabłkowy był w miarę intensywny i nie było wodnite. Dzielenie cukru i wody na dwie część ułatwia pracę drożdżom i ich rozmnażanie.Po około 6 tygodniach wino zlej z nad osadu ten proces w miarę potrzeby trzeba wykonać powtórnie.Winko będzie dobre po około 3-6 miesięcy,czyli krótkim czasie leżakowania. Przy zlewaniu staraj się nie natleniać wina bo można zepsuć. Pozdrawiam. ![]() |
Autor: | damjanek1 [ 9 sty 2012, o 15:08 ] |
Tytuł: | Re: moje pierwsze wino ;-) |
hehe juz mi sie buźka cieszy dzięki za odpowiedz, uspokoiłeś mnie wczoraj dodałem drugą ilość syropu i założyłem korek z rurką i fajnie bulgocze z 2-3 razy na minute, a czy mieszając butel z winem od czasu do czasu pomagam mu tak raz na 3 dni |
Autor: | damjanek1 [ 3 lut 2012, o 20:20 ] |
Tytuł: | Re: moje pierwsze wino ;-) |
Cześć wszystkim chciałbym się podzielić informacjami na temat mojego pierwszego wina a wiec następująco, wczoraj minęło 30 dni od nastawienia wina i postanowiłem je zlać do drugiego gąsiora a przy okazji spróbować powiem szczerze że jest super ![]() |
Autor: | Damian [ 3 lut 2012, o 20:32 ] |
Tytuł: | Re: moje pierwsze wino ;-) |
Proponuję raczej 100% sok z aronii (tylko z umiarem). |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |