Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Wino z winogron odmiana Labruska i drożdże FERMICRU VR5 http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=59&t=503 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | wuj_stach [ 22 lis 2013, o 14:28 ] |
Tytuł: | Wino z winogron odmiana Labruska i drożdże FERMICRU VR5 |
Witam. W tym roku nastawiłem pierwsze winko z winogron odmiana Labruska. Winko nastawione jakiś miesiąc temu i widzę, że fermentacja już ustała. Proszę o info czy już je mogę zlewać czy może jeszcze trzeba poczekać?? Dodatkowo mam pytanko wino robiłem na drożdżach aktywnych FERMICRU VR5. Przypuszczam że wszytki cukier został przez te drożdże przerobiony a chciałbym uzyskać winko pół słodkie. W jaki sposób pozbyć się tych drożdży bo jak dodam cukier to pewnie znowu zaczną mi go przerabiać na alkohol. Z góry dziękuję za info. |
Autor: | Krzysztof [ 26 lis 2013, o 12:18 ] |
Tytuł: | Re: Wino z winogron odmiana Labruska i drożdże FERMICRU VR5 |
Wino możesz już zlewać. Jednak nie jest prosto tak wino zasiarkować aby skutecznie wybić drożdże. Trzeba by dać dużą dawkę pirosiarczynu. Proponuje postąpić tak. Zlac wino znad osadów i zasiarkować je standardową dawką 1g pirosiarczynu na 10l. wina. Przy kolejnym zlewaniu można wino dosłodzić gliceryną. Maksymalna dawka to 120 ml. gliceryny 96% na 10l. wina. Do to słodycz wina półwytrawnego blisko półsłodkiego. Glicerynę do dosłodzenia można np. kupić w Chemii na Brukowej w Łodzi. Litr gliceryny "roślinnej" kosztuje około 26 zł. |
Autor: | wuj_stach [ 26 lis 2013, o 13:08 ] |
Tytuł: | Re: Wino z winogron odmiana Labruska i drożdże FERMICRU VR5 |
Dzięki za info. A jak dosłodzimy wino gliceryną to nie pobudzi ona drożdży do ponownej pracy?? |
Autor: | Krzysztof [ 26 lis 2013, o 13:25 ] |
Tytuł: | Re: Wino z winogron odmiana Labruska i drożdże FERMICRU VR5 |
Nie, nie pobudzi. Gliceryna jest normalnym produktem fermentacji alkoholowej i drozdże ją produkują. poprawia strukturę wina. |
Autor: | wuj_stach [ 26 lis 2013, o 13:40 ] |
Tytuł: | Re: Wino z winogron odmiana Labruska i drożdże FERMICRU VR5 |
No to super informacja. Jeszcze raz wielkie dzięki za info. Teraz już się nie będę musiał obawiać ze nie ubiję dobrze drożdży i wino ponownie ruszy jak je dosłodzę. A są jeszcze jakieś inne sposoby żeby zmniejszyć kwasowość wina zanim je dosłodzimy? Gdzieś czytałem że np przemrożenie wina ale jak to zrobić. Przecież balon może pęknąć itp. |
Autor: | Krzysztof [ 26 lis 2013, o 17:24 ] |
Tytuł: | Re: Wino z winogron odmiana Labruska i drożdże FERMICRU VR5 |
Jak wino ma powyżej 12% alkoholu to wystawienie na mróz do -10 st. C nie spowoduje ścięcia lodem wina i balon od tego nie pęknie. Idzie sezon na niskie temperatury więc wystaw balon na dłuższy czas (tydzień może dwa) na temperaturę poniżej zera. Wytrąci się kamień winny i zmniejszy się kwasowość. Kamień winny wytrąca się głównie w winach winogronowych |
Autor: | wuj_stach [ 27 lis 2013, o 10:03 ] |
Tytuł: | Re: Wino z winogron odmiana Labruska i drożdże FERMICRU VR5 |
Tak zrobię. Wielkie dzięki za pomoc. |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |