Łódzki Klub Winiarzy
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/

wino z ryżu
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=59&t=656
Strona 1 z 1

Autor:  koalag4 [ 2 sty 2016, o 15:55 ]
Tytuł:  wino z ryżu

Witam jestem poczatkujacym winiarzem, prosze szczegółowy o przepis na wino z ryżu dzieki i pozdrawiam wszystkich winiarzy w nowym roku

Autor:  Krambroz [ 3 sty 2016, o 08:42 ]
Tytuł:  Re: wino z ryżu

WINO Z RYŻU
1 kg ryżu
2,5 kg cukru
12 dkg rodzynek
5 dkg drożdży
8 litrów przegotowanej wody (może być też jakaś dobra woda mineralna)
Wszystko wrzucamy do przygotowanego naczynia (np. butla do wina) i odstawiamy na 15 dni. Po upływie 15 dni wyrzucamy ryż i rodzynki. Do reszty "zaczynu" należy wlać 0,8 kg przepalonego cukru. Po 30 dniach wino z ryżu gotowe jest do spożycia. SMACZNEGO !!!

UWAGA ! (zachować ostrożność)

PRZEPALIĆ CUKIER NALEŻY W JAKIMŚ GARNKU. WSYPUJEMY DO GARNKA 0,8 KG CUKRU I WSTAWIAMY NA OGIEŃ CIĄGLE MIESZAJĄC(MOŻNA DODAĆ NIECO WODY). ZWRÓCIĆ SZCZEGÓLNA UWAGĘ NA TO ABY NIE PRZYPALIĆ CUKRU.PŁYNNY PRZEPALONY CUKIER PO LEKKIM PRZESTYGNIĘCIU WLEWAMY DO BUTLI.

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/