Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
czy mozna zrobic wino z mrożnych owoców http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=270 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | wrdnb [ 15 maja 2011, o 20:40 ] |
Tytuł: | czy mozna zrobic wino z mrożnych owoców |
witam mam pytanie czy można zrobić wino z mrożonych owoców np.wiśni jagód itp ??pozdrawiam |
Autor: | kolman [ 15 maja 2011, o 21:08 ] |
Tytuł: | Re: czy mozna zrobic wino z mrożnych owoców |
witaj odpowiem ci na twoje pytanie można!! pozdrawiam ![]() |
Autor: | Damian [ 15 maja 2011, o 22:31 ] |
Tytuł: | Re: czy mozna zrobic wino z mrożnych owoców |
Witam nowego kolegę! Śmiało można robić, tylko aspekt ekonomiczny jest przykry jeśli kupne. Niektóre owoce należy koniecznie przemrozić np. dziką różę lub głóg. |
Autor: | Waldek [ 17 maja 2011, o 19:07 ] |
Tytuł: | Re: czy mozna zrobic wino z mrożnych owoców |
Damian napisał(a): Niektóre owoce należy koniecznie przemrozić np. dziką różę lub głóg. A także maliny, truskawki, jagody. Dużo lepiej puszczają sok ![]() |
Autor: | Krzysztof [ 18 maja 2011, o 08:04 ] |
Tytuł: | Re: czy mozna zrobic wino z mrożnych owoców |
Wiesz Waldek my tu na poważnie dyskutujemy o tematach winiarskich. Staramy się burzyć stereotypy i legendy winiarskie, jeżeli nie maja one potwierdzenia w pracach naukowych. Chodzi o to aby robić jak najsmaczniejsze wina. Dyskusja jest otwarta i każdy może mieć inne zdanie ale powinien je uzasadniać. Ja napisałem artykuł na temat parowania soków. TUTAJ. Jest on wyważony a tezy są poparte uzasadnieniem (wpływ estraz i oksydaz na smak przyszłego wina). Zatem jeżeli twierdzisz że parowanie zmienia smak soku to dopisz jeszcze czy na lepszy czy na gorszy i z jakich owoców zmienia na gorszy. Podaj jeszcze do tego jakieś sensowne uzasadnienie. Taka dyskusja jest wówczas ciekawa i może prowadzić do nowych wniosków. Może mnie wówczas przekonasz że parowanie jagód leśnych nie ma sensu. |
Autor: | Waldek [ 25 maja 2011, o 23:39 ] |
Tytuł: | Re: czy mozna zrobic wino z mrożnych owoców |
OK. Zrozumiałem. Nie zamierzam polemizować, a tym bardziej przekonywać kogokolwiek że sok z sokownika jest gorszy. Choćby dla tego że nie mogę się nazwać ![]() Jeśli idzie o sam smak, to nie napisałem przecież że sokownik pogarsza czy polepsza smak. Nie mam też zielonego pojęcia czy różnica (a nie zaprzeczasz że ona istnieje) jest w ogóle wyczuwalna w gotowym winie. Nie miałem praktycznej okazji do porównania wina z soków pozyskanych w/w sposobami. Jeśli stwierdzisz że nie ma jej w gotowym wyrobie, to przyjmę to za pewnik. Tek samo jak twierdzenie o wyższości wina z pasteryzowanych soków. Pozdrawiam. |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |