Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=38 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Damian [ 11 lis 2009, o 10:22 ] |
Tytuł: | Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT |
PEKTOPOL PT - 400 jest pektolitycznym preparatem enzymatycznym zawierającym kompleks enzymów pektolitycznych i otrzymywanym w procesie biosyntezy z wykorzystaniem szczepu Aspergillus niger. Enzymy pektolityczne wchodzące w skład kompleksu ( poligalakturonazy, pektynoesterazy, liazy pektynianowe ) powodują rozkład pektyny w miazgach i sokach owocowych. Oprócz enzymów pektolitycznych preparat zawiera celulazy, hemicelulazy, proteazy i inne enzymy, które hydrolizują polisacharydy i białka wspomagając proces obróbki miazg i klarowanie soków owocowych. DOZOWANIE Dawka PEKTOPOLU PT - 400 zależna jest głównie od czasu działania i temperatury reakcji enzymatycznej oraz rodzaju i dojrzałości obrabianych owoców. * Przed użyciem PEKTOPOL PT - 400 rozcieńczyć sokiem lub wodą w stosunku 1:10. * Do miazg owocowych należy dodawać enzym przy pomocy pompy dozującej podczas rozdrabniania owoców. Dozując enzym bezpośrednio do strugi owoców podawanych do rozdrabniacza osiąga się równomierne rozprowadzenie enzymu w całej masie miazgi. * Do depektynizacji soku najlepiej wprowadzić całą dawkę enzymu do zbiornika reakcyjnego w początkowej fazie napełniania, gdy poziom soku osiągnie łopatki mieszadła. Zalecane dawki PEKTOPOLU PT - 400 ZASTOSOWANIE PARAMETRY DEPEKTYNIZACJI TEMP. CZAS DAWKA Jabłko - miazga 15 - 25°C 0,5-1,5 godz. 60-120 g/t Jabłko - sok 50°C 1 - 2 godz 40-100 g/1000l Czarna porzeczka - miazga 40-50°C 1 - 2 godz 100-400 g/t Czarna porzeczka - sok 40-50°C 1 - 2 godz 200-400 g/1000l Czerwona porzeczka - miazga 40-50°C 1 - 2 godz 100-200 g/t Czerwona porzeczka - sok 40-50°C 1 - 2 godz 100-300 g/1000l Truskawki, maliny, wiśnie - miazga 40-50°C 1 - 2 godz 80-150 g/t Truskawki, maliny, wiśnie - sok 40-50°C 1 - 2 godz 80-150 g/1000l Wpływ temperatury na aktywność PEKTOPOLU PT - 400 |
Autor: | R-Jacek [ 11 lis 2009, o 17:07 ] |
Tytuł: | Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT |
Czy może to ta nowa wersja Pektopolu rozprowadzanego przez BIOWIN ? Obrazowo mówiąc przeźroczysta. O metodzie stosowana "na gorąco" szczerze mówiąc pierwsze słyszę. Jacek |
Autor: | Krzysztof [ 11 lis 2009, o 17:40 ] |
Tytuł: | Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT |
Damian napisał o starym Pektopolu z Pektowin'u. Zawsze największą aktywnośc enzym ten miał w temperaturze 50 - 60 st. C. Postaram się uzyskać analogiczne dane do nowego enzymu rozprowadzanego przez Biowin (przeźroczystego). |
Autor: | R-Jacek [ 11 lis 2009, o 19:39 ] |
Tytuł: | Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT |
W skrajnych przypadkach taka wiedza może się okazać bezcenną. Mam właśnie świeży nastaw żurawiniaka w formie galaretki. Niestety już zaszczepiony drożdżami więc do tak skrajnych temperatur podgrzać nie moge ale może w maksymalnej dla drożdży temperaturze Pektopol spełni swoją powinność nim one rozpoczną swoją pracę na dobre. Jacek |
Autor: | Krzysztof [ 11 lis 2009, o 19:47 ] |
Tytuł: | Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT |
Spokojnie dodaj bez podgrzewania nastawu. Liczy się nie tylko temperatura ale i czas działania. |
Autor: | Galadhen [ 11 lis 2009, o 20:01 ] |
Tytuł: | Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT |
Podobno to są te same enzymy, ale lepiej oczyszczone, dlatego przeźroczyste. Podejrzewam, ze jego właściwości są bardzo podobne. Co do temperatury, to oczywiście wiadomo, ze są pewne maksima i minima - kwestia aktywności enzymu. |
Autor: | R-Jacek [ 11 lis 2009, o 20:19 ] |
Tytuł: | Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT |
Pektopol zadany był do miazgi, sok ładnie się wydzielał wiec. Miazga na sito i spokojnie uwodniłem drożdze, dodałem wraz pożywkami do gotowej brzeczki. i tu mea culpa nie sprawdziłem konsystencji soku który okazał się być galaretą. Grzać na piecu nie zamierzam,trzymam fermentor w wannie, podkręcę kaloryfer tmperatura otoczenia nie przekroczy 30oC. Takiego dziwa jeszcze nie miałem ale zawsze musi być pierwszy raz. Jacek |
Autor: | Damian [ 11 lis 2009, o 21:02 ] |
Tytuł: | Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT |
Ja miałem taki przypadek, że nalewka z Głogu i Dzikiej róży zamieniła mi się w galaretkę, dodałem Pektopol i po kilku dniach wszystko się upłynniło w temperaturze pokojowej tj. ok 22 stopni C. Pektopol jest nieoceniony również do klarowania, choć producenci o tym nie wspominają. |
Autor: | R-Jacek [ 12 lis 2009, o 21:14 ] |
Tytuł: | Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT |
Jako że temat wywołałem tak i zakończyć mi wypada. Pektopol spełnił swoją powinność, nastaw jest płynny i klarowny. Drożdże podjęły pracę i fermentują żwawo. A ja jestem bogatszy o następne doświadczenie. Jacek |
Autor: | Damian [ 12 lis 2009, o 21:16 ] |
Tytuł: | Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT |
Wyrażę nie tylko swoją radość z udzielonej pomocy ![]() |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |