Łódzki Klub Winiarzy
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/

Różne cukry
http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=443
Strona 1 z 1

Autor:  olifant-14 [ 2 mar 2013, o 15:25 ]
Tytuł:  Różne cukry

W naszym dobrobycie mamy w sklepie różne rodzaje cukrów: trzcinowy, ciemny, wanilinowy/waniliowy i zwykła biała śmierć.

Czy dodatek innych cukrów może dodać jakiś plusów w walorach smakowych? - w żadnym z przepisów nic o tym nie ma, ale może ktoś eksperymentował?

Autor:  Krzysztof [ 2 mar 2013, o 15:26 ]
Tytuł:  Re: Różne cukry

Masz na myśli dodatek cukru do wina?

Autor:  olifant-14 [ 2 mar 2013, o 15:48 ]
Tytuł:  Re: Różne cukry

No tak, wszędzie w domyśle jest mowa tylko o białym cukrze. Cukier trzcinowy ma dodatkowe inne walory smakowe, tak samo ciemny.

Autor:  Krzysztof [ 2 mar 2013, o 16:04 ]
Tytuł:  Re: Różne cukry

Ja stosowałem do win póki co jak najbardziej oczyszczony cukier. Moim zdaniem taki jest najbardziej neutralny. Nie przypominam sobie też aby któryś z kolegów stosował cukier trzcinowy do wina.
Co innego z nalewkami gdzie "zabarwienie" smaku nutami nieoczyszczonego cukru może dać ciekawe rezultaty

Autor:  Łukasz [ 13 lis 2013, o 22:11 ]
Tytuł:  Re: Różne cukry

Ja dosładzałem wino musujące po refermentacji "syropem" składającym się z brandy i cukru trzcinowego - efekt ciekawy ale przypuszcam, że z białym byłby podobny...
Do cydru do refermentacji dodawałem także trzcinowy i nie wyczułem innych nut smakowych niż przy białym...
Wniosek? Biały jest tańszy i niekoniecznie gorszy :D

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/