Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Różne cukry http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=443 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | olifant-14 [ 2 mar 2013, o 15:25 ] |
Tytuł: | Różne cukry |
W naszym dobrobycie mamy w sklepie różne rodzaje cukrów: trzcinowy, ciemny, wanilinowy/waniliowy i zwykła biała śmierć. Czy dodatek innych cukrów może dodać jakiś plusów w walorach smakowych? - w żadnym z przepisów nic o tym nie ma, ale może ktoś eksperymentował? |
Autor: | Krzysztof [ 2 mar 2013, o 15:26 ] |
Tytuł: | Re: Różne cukry |
Masz na myśli dodatek cukru do wina? |
Autor: | olifant-14 [ 2 mar 2013, o 15:48 ] |
Tytuł: | Re: Różne cukry |
No tak, wszędzie w domyśle jest mowa tylko o białym cukrze. Cukier trzcinowy ma dodatkowe inne walory smakowe, tak samo ciemny. |
Autor: | Krzysztof [ 2 mar 2013, o 16:04 ] |
Tytuł: | Re: Różne cukry |
Ja stosowałem do win póki co jak najbardziej oczyszczony cukier. Moim zdaniem taki jest najbardziej neutralny. Nie przypominam sobie też aby któryś z kolegów stosował cukier trzcinowy do wina. Co innego z nalewkami gdzie "zabarwienie" smaku nutami nieoczyszczonego cukru może dać ciekawe rezultaty |
Autor: | Łukasz [ 13 lis 2013, o 22:11 ] |
Tytuł: | Re: Różne cukry |
Ja dosładzałem wino musujące po refermentacji "syropem" składającym się z brandy i cukru trzcinowego - efekt ciekawy ale przypuszcam, że z białym byłby podobny... Do cydru do refermentacji dodawałem także trzcinowy i nie wyczułem innych nut smakowych niż przy białym... Wniosek? Biały jest tańszy i niekoniecznie gorszy ![]() |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |