Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Wymrażanie wina. http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=88 |
Strona 1 z 4 |
Autor: | Marek [ 20 gru 2009, o 15:25 ] |
Tytuł: | Wymrażanie wina. |
Mamy teraz dobrą pogodę na wymrażanie wina. Przy temperaturze -14 st.C częściowo zamarzły mi dość lekkie wina jabłkowo-pomarańczowe i wiśniowe. Kilku win słodkich mróz nie ruszył zupełnie. Wymrażanie zgodnie z teorią że najpierw zamarza woda ,powinno doprowadzić do zwiększenia ekstraktywności, alkoholu ale też i kwasów. Aby to sprawdzić przeprowadziłem badania, których wyniki są takie: 1. wino jabłkowo-pomarańczowe: obj. początkowa 445 ml kwas jabłk. (obliczony, nie z pomiaru) 5g/l : - obj. części rzadkiej (skrzepu lodowego po rozpuszczeniu) 95 ml, 1 Blg, kwas jabłk. 3,4 g/l - obj. części gęstej 350 ml ,1,5 Blg, kwas jabłk. 5,4 g/l 2. wino wiśniowe obj. początkowa 0,7 l., kwas jabłk. (obliczony, nie z pomiaru) 7,2 g/l : - obj. części rzadkiej ( w tym wypadku to określenie umowne dotyczące raczej smaku) 350 ml, -1,5 Blg, kwas jabłk. 3,7 g/l - obj. częsci gęstej 800ml (uwaga j.w.), -2,5 Blg, kwas jabłk. 8,7 g/l Wnioski: 1. Balling win o gęstości mniejszej niz gęstość wody po wymrożeniu spada, a win o gęstości większej niz gęstość wody rośnie. Nie kłóci się to chyba z prawami fizyki ![]() 2. Badania doustne (organoleptyczne) potwierdzają - co nie dziwi- skuteczność metody wymrażania: jest istotna różnica w smaku obu części. 3. Metoda ta ma istotne ograniczenie do win o umiarkowanej kwasowość. 4. Aby wymrażać wina słodkie trzeba poczekać na jeszcze niższe temperatury. 5. Bez nadmiernego ryzyka pęknięcia butelki możemy przechowywać na dworze wina do ok. - 15 st. C. |
Autor: | shaman [ 21 gru 2009, o 02:14 ] |
Tytuł: | Re: Wymrażanie wina. |
Jeśli ktoś chcę wymrażać wino w większych ilościach,idealna do tego celu jest butla po wodzie tego typu: Załącznik: H2O_Bottle_fivegal_nohandle.jpg Czy przetrzymywanie wina w ekstremalnej temperaturze tj. poniżej -20*C będzie miało negatywny wpływ na wino czy nie stanowi to żadnego problemu? |
Autor: | zaksiu [ 21 gru 2009, o 22:16 ] |
Tytuł: | Re: Wymrażanie wina. |
Po wymrożeniu. W lewym kieliszku przed, a w prawym po. Widać kamień, który się wytrącił z o,25 l wina. |
Autor: | Łukasz [ 27 gru 2009, o 12:50 ] |
Tytuł: | Re: Wymrażanie wina. |
Ja wymrażałem wino śliwkowe i powiem, że efekt mnie zaskoczył na plus... |
Autor: | shaman [ 27 gru 2009, o 15:22 ] |
Tytuł: | Re: Wymrażanie wina. |
Z niecierpliwością czekam na minusowe temperatury bo do wymrożenia mam 20 litrów wina chabrowego.Dodałem 15 g kwasku a zapomniałem że dodałem również sok z 3 cytryn.Niestety wino wyszło zbyt kwaśne.Mrozy nadchodźcie!! |
Autor: | Damian [ 27 gru 2009, o 17:12 ] |
Tytuł: | Re: Wymrażanie wina. |
Ujemne temperatury mają być już w tym tygodniu, ale nie wiem czy wystarczająco ujemne. |
Autor: | tony halik [ 30 gru 2009, o 02:23 ] |
Tytuł: | Re: Wymrażanie wina. |
No już się nieźle zaczyna ![]() |
Autor: | Krzysztof [ 30 gru 2009, o 09:14 ] |
Tytuł: | Re: Wymrażanie wina. |
Jeżeli kwasowość wina spadnie to możesz ponownie dokwasić. Nie ma w tym przecież nic złego. |
Autor: | Marek [ 31 gru 2009, o 01:39 ] |
Tytuł: | Re: Wymrażanie wina. |
tony halik napisał(a): Tylko co z tą kwasowością? Wino stołowe i nie bardzo mi się spodoba spadek kwasowości. Trzeba będzie je potem znów dokwasić? Tak, jak pisałem, po wymrożeniu i oddzieleniu części zamarzniętej będziemy mieli wino bardziej ekstraktywne, słodsze, o większej zawartości alkoholu i WIĘKSZEJ kwasowości ![]() |
Autor: | tony halik [ 31 gru 2009, o 02:22 ] |
Tytuł: | Re: Wymrażanie wina. |
Kurka to źle zrozumiałem Cię Marku. To nawet nie ma co tego mrozić, jak kwasowość się zwiększy ![]() |
Strona 1 z 4 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |