Co prawda zamieszczone linki do skali nie działają, ale postaram się odpowiedzieć.
Refraktometry są urządzeniami optycznymi do pomiaru gęstości płynów, ich skale przeważnie pokazują w zależności od przeznaczenia zawartość cukru, soli, glikolu lub innych substancji rozpuszczonych w płynie.
Wartości pośrednie które znajdują się nieraz na skalach refraktometrów takie jak poziom alkoholu, punkt krzepnięcia itp są wartościami obliczeniowymi i zależą od producenta urządzenia. O ile punkt krzepnięcia (zamarzania płynu) jest liczony dość jednoznacznie choć i tu może mieć znaczenie np ciśnienie atmosferyczne, to z wyliczeniem uzyskanego alkoholu na podstawie zawartości cukru już sprawa bardzo się komplikuje.
Zawartość alkoholu po fermentacji zależy od rodzaju drożdży, warunków fermentacji i wielu innych czynników, a nawet od naczynia w którym fermentacja przebiega

i stąd mogą pojawiać się znaczne różnice.
Dlatego też dużo bardziej miarodajnym jest pomiar zawartości cukru w skali Brix (B) i ewentualne samodzielne przeliczanie, co stosują w znakomitej większości winiarze.