Łódzki Klub Winiarzy http://www.klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Refraktometr - różnice w skalach alkoholowych http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=62&t=615 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | RyS [ 27 maja 2015, o 08:25 ] |
Tytuł: | Refraktometr - różnice w skalach alkoholowych |
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć różnicę w skalach alkoholowych na refraktometrach (obu wyskalowanych do pomiaru potencjalnego alkoholu w soku winogronowym ale to akurat nie powinno mieć wielkiego chyba znaczenia przy tłumaczeniu samej przyczyny takiej różnicy)? Różnice są dosyć spore: wg jednego np. z soku o zawartości cukru 10 Brix wyjdzie ok 4.8 % alc a wg drugiego z takiego samego soku wyjdzie ok 6.8 alc. I najciekawsze jest to że skale te nie są równo przesunięte względem siebie tylko przybierają zupełnie inne wartości. Skąd takie różnice w tych skalach? Czym te refraktometry się różnią (linki do przykładowych urządzeń są zupełnie przypadkowe - po prostu na obrazkach widać dokładnie te skale)? http://lumen.en.alib.../Hot_Sale_Po... http://www.gainexpre...tc-new-alcoh... A skąd takie pytanie? Ano stąd, że zakupiłem refraktometr (taki jak ten z linku lumen.en) i na instrukcji jest na obrazku jedna skala a w samym urządzeniu druga - więc nie mam pojęcia jak to zinterpretować?! |
Autor: | Damian [ 7 cze 2015, o 10:31 ] |
Tytuł: | Re: Refraktometr - różnice w skalach alkoholowych |
Co prawda zamieszczone linki do skali nie działają, ale postaram się odpowiedzieć. Refraktometry są urządzeniami optycznymi do pomiaru gęstości płynów, ich skale przeważnie pokazują w zależności od przeznaczenia zawartość cukru, soli, glikolu lub innych substancji rozpuszczonych w płynie. Wartości pośrednie które znajdują się nieraz na skalach refraktometrów takie jak poziom alkoholu, punkt krzepnięcia itp są wartościami obliczeniowymi i zależą od producenta urządzenia. O ile punkt krzepnięcia (zamarzania płynu) jest liczony dość jednoznacznie choć i tu może mieć znaczenie np ciśnienie atmosferyczne, to z wyliczeniem uzyskanego alkoholu na podstawie zawartości cukru już sprawa bardzo się komplikuje. Zawartość alkoholu po fermentacji zależy od rodzaju drożdży, warunków fermentacji i wielu innych czynników, a nawet od naczynia w którym fermentacja przebiega ![]() Dlatego też dużo bardziej miarodajnym jest pomiar zawartości cukru w skali Brix (B) i ewentualne samodzielne przeliczanie, co stosują w znakomitej większości winiarze. |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |