Ostatnia wizyta: Teraz jest 29 mar 2024, o 07:16


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 5 gru 2010, o 05:17 
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 mar 2010, o 21:23
Posty: 131
Lokalizacja: Łódź
Stawiam na klarowanie. Na początku sklarowana ilość jest tak mała że tworzy cienką warstwę na powierzchni. Jeśli będzie się pogrubiać -trafiłem. Jeśli to coś innego to potrzeba więcej opisu tego co w balonie.

_________________
Jeśli masz ochotę na kielicha -opór jest daremny.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 7 gru 2010, o 21:14 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Może to być skutek utleniania się wina, raczej mało oczekiwany proces w winach białych.

Może być to wiele innych spraw, daj jakieś zdjęcie.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 7 sty 2011, o 12:39 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 5 paź 2010, o 18:06
Posty: 13
Lokalizacja: Bełchatów
Witajcie.
Długo sie nie odzywałem, ale takie już jest czasami.
Co do wina. Jak do tej pory zniknął ten kożuszek. Nie wiem.
Zasiarkowałem pirosiarczynem, ale przedtem zlałem do 5 butelek. Jest nieklarowne.
Zrobiłem jeszcze tak że nalałem do szklanki i położyłem w cieplejszym miejscu. Po paru dniach poajwiły sie oznaki fermentowania (?) Jak w załączonych zdjęciach. Czy przenieś balon do cieplejszego miejsca?


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 9 sty 2011, o 11:00 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Jeżeli do szklanki nalałeś zasiarkowane wino to znaczy, że dawka piro była za mała. Chyba, że do szklanki nalałeś z butelek, do których, zgodnie z tym, co piszesz, ściągnąłeś wino przed siarkowaniem. Wtedy uważaj, bo z tych butelek łatwo mogą powstać granaty;)
Jeżeli wino odfermentowało w stopniu jaki Cię zadowala to trzymaj balon w zimnie i, jeśli to konieczne, zasiarkuj jeszcze raz odpowiednią dawką. W przeciwnym razie przenieś do ciepła i pozwól winu dofermentować.

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 9 sty 2011, o 11:36 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Słusznie kolman pisze, wino posiada w sobie jeszcze żywe drożdże, z tego bierze się brak klarowności i wznowienie fermentacji.
Wyjścia są dwa : pozwolić aby wino pracowało do końca (śmierć drożdży w skutek zatrucia alkoholem :twisted: ), lub siarkowanie dawką wystarczającą do zabicia drożdży.
Absolutnie nie trzymaj tego wina w butelkach, no chyba, że są po szampanie. ;)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 9 sty 2011, o 23:16 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 5 paź 2010, o 18:06
Posty: 13
Lokalizacja: Bełchatów
Dzięki za odpowiedź.
Wino przelewałem do butelek przed siarkowaniem, więc zaraz po przeczytaniu Waszych zdań pobiegłem do piwnicy i przelałem do balona. Na szczęście zbyt mocno nie fermentowało w butelkach.
No i mam dylemat.
1. Przenieś balon do cieplejszego miejsca i dokończyć fermentacje?
2. Czy jeszcze mocniej zasiarkować i poczekać aż sie samo wyklaruje?


:)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 9 sty 2011, o 23:42 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
To zależy od Twoich upodobań i tego co chcesz osiągnąć.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 7 lut 2011, o 18:58 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 5 paź 2010, o 18:06
Posty: 13
Lokalizacja: Bełchatów
Witam.
Dnia dzisiejszego zlałem wino do spróbowania i ocenienia klarowności. Co do smaku mi pasuje, ale dobrze by było jakby ocenił ktoś doświadczony.
Potrzebuje Waszej pomocy. Na zdjęciach (tak jak najlepiej ).
Poczekać jeszcze aby natura działała, czy użyć środka klarującego?


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 7 lut 2011, o 22:05 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Trochę jakby nie do końca klarowne, ale może na zdjęciu inaczej to wychodzi. Lepiej poczekaj, myślę, że za wcześnie na działanie środkami klarującymi. Najlepiej jak przyniesiesz wino na najbliższy okrągły 24 zlot ;)

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 8 lut 2011, o 00:14 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec

Dołączył(a): 17 lis 2009, o 18:10
Posty: 521
Witaj
Poczekaj spokojnie do kolejnego okragłego spotkania.Mozesz liczyć na nasza opinię opartą na naszym doświadczeniu.Na pewno coś doradzimy, czy skutecznie ...okaże się...

_________________
Pozdrawiam
Wojtek

Wino jest nieustającym dowodem,
że Bóg kocha nas i lubi widzieć nas szczęśliwymi
Benjamin Franklin


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.048s | 16 Queries | GZIP : Off ]